Aktiespararna

Industrivärden säljer i ICA Gruppen

Av Nyhetsbyrån Direkt
26 november 20183 min lästid

Industrivärden har avyttrat 5.479.731 aktier i Ica Gruppen till Ica-handlarnas Förbund för 316 kronor per aktie, eller totalt cirka 1,7 miljarder kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande och bekräftar därmed Dagens Industris uppgifter i fredags om att en sådan affär var på gång. Aktien stängde på 322:70 kronor i fredags.

Industrivärden ägde per den 31 oktober 10,25 procent av kapital och röster i Ica medan Ica-handlarnas Förbund hade 51,3 procent, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Efter affären uppgår Industrivärdens aktieinnehav i ICA Gruppen till drygt 15,1 miljoner aktier motsvarande 7,5 procent av kapitalet och röstetalet. Därutöver har Industrivärden förvärvat en säljoption av Ica-handlarnas Förbund, vilken ger Industrivärden rätten att den 17 maj 2019 sälja resterande aktieinnehav till ICA-handlarnas Förbund för 290:52 kronor per aktie.

Lösenkursen enligt säljoptionen är densamma som för den av Industrivärden under 2014 emitterade exchangeablen i ICA Gruppen aktien, vilken förfaller den 15 maj 2019. ,

Säljoptionen omfattar lika många aktier som exchangeablen, vilken Industrivärden kan välja att avräkna kontant eller fysiskt.

"Industrivärden möjliggör en full avyttring av aktieinnehavet i ICA Gruppen, dels genom försäljning av omkring en fjärdedel av aktieinnehavet till ICA-handlarnas Förbund, dels genom förvärv av en säljoption från ICA-handlarnas Förbund avseende det resterande innehavet. Genom transaktionerna möjliggörs en avyttring med en god avkastning om cirka 22 procent årligen under innehavstiden", skriver Industrivärden.

Industrivärden gick in i Ica våren 2013 i samband med att bolaget bildades genom Hakon Invests förvärv av Ica och en efterföljande nyemission. Värdet på Industrivärdens ursprungliga investering i Ica Gruppen om cirka 2,4 miljarder kronor har under innehavstiden, med hänsyn tagen till den av Industrivärden emitterade exhangeablen i Ica Gruppenaktien och den förvärvade säljoptionen, ökat till cirka 7,0 miljarder kronor, inklusive mottagna utdelningar.

"Vi har haft ett mycket gott samarbete med huvudägaren ICA-handlarnas Förbund, men det är vår ambition att lämna ägandet i ICA Gruppen. Det är därför glädjande att vi kan realisera en fjärdedel av vårt aktieinnehav till ICA-handlarnas Förbund och samtidigt möjliggöra en full avyttring i maj 2019. Investeringen i ICA Gruppen har varit en mycket fin investering som sammantaget möjliggör en årlig totalavkastning om cirka 22 procent, jämfört med 11 procent för börsens totalavkastningsindex (SIXRX) under motsvarande period.", säger Industrivärdens vd Helena Stjernholm i en kommentar.

Dela med dig