Aktiespararna

Inflation driver årets vinnarmarknad

Av Göran Lind
25 juli 20242 min lästid
Med drygt halva året avklarat finns en tydlig geografisk vinnare på fondmarknaden. Ironisk nog har hög inflation bidragit till den starka avkastningen.

Styrräntan är 50% och inflationen var i juni drygt 71%. Det låter inte som något lockbete för investerare men faktum är att höga inflationssiffrorna har bidragit till att göra regionen, och fonderna som investerar där, till årets vinnarmarknad.

De två Turkietfonder som är tillgängliga på Avanzas plattform har levererat överlägset bäst avkastning till spararna hittills under 2024. BNP Paribas Turkey Equity är plus 68% och HSBC GIF Turkey Equity har stigit 57%.

Gynnas av ökad riskvilja

Det finns flera orsaker till uppgången. En är att Turkiet gynnats av globala trender på aktiemarknaden när investerare i år blivit lite mer riskvilliga samtidigt som intresset för techaktier har hållit i sig. En annan är den mer strikta finans- och penningpolitik som lanserades efter presidentvalet 2023 och som lockat tillbaka utländska investerare.

Men faktum är att den extremt höga inflationen också pekas ut som en faktor bakom uppgången på Istanbulbörsen – en omvänd värld i relation till majoriteten av världens aktiemarknader. I ett försök att undvika att få sina besparingar eroderade av prisuppgången har inhemska placerare i ökad utsträckning investerat i börsaktier.

Om uppgången kan fortsätta återstår att se. Det finns faktorer som talar för Turkiet. En är att värderingen på Istanbulbörsen, trots uppgången, fortsatt inte ser avskräckande ut med p/e-tal som snittar runt 5. En annan är tillväxtpotentialen i landet med ung befolkning, BNP-tillväxten var i juni nästan 6% jämfört med samma månad 2023. En tredje faktor är att åtstramningen i finans- och penningpolitiken ska få ned inflationen och locka mer utländsk kapital till Turkiet.

Men Istanbul förblir en högriskmarknad. Volatiliteten är dubbelt så hög som genomsnittet för tillväxtmarknader. Det är alltså bara de mer riskutsatta delarna av sparandet som ska investeras här.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig