Aktiespararna

Inflationen faller i USA - Experten tveksam till höjning från Fed

Av Jessika Bouveng
12 juli 20232 min lästid
Fed-chefen Jerome Powell till vänster och Robert Boije till höger, sparekonom på SBAB. .
Inflationen fortsätter att falla i USA. "Det här minskar risken för att Fed höjer räntan", säger sparekonomen Robert Boije

Inflationstakten i USA, mätt som KPI, uppgick till 3 % i juni månad. Analytikerna hade i snitt väntat sig att siffran skulle komma in på 3,1%.

Stockholmsbörsen reagerade initialt positivt på siffrorna. Dollarn har försvagats något, medan amerikanska tioårsräntan har sjunkit ett par punkter.

Kärninflationen, alltså exklusive mat och energi, kom in på 4,8 %. Väntat var enligt Bloomberg 5,0 %.

Månadsförändringen uppgick till 0,2 % för KPI samt 0,2 % för kärninflationen.

Sparekonomen ser glädjande på beskedet

”Marknaden har förväntat sig att inflationen skulle falla tillbaka. Men den föll mer än marknaden hade förväntat sig. Det här var väldigt glädjande”, säger Robert Boije, chefekonom på SBAB.

”Det har spekulerats i USA om ytterligare två räntehöjningar av Federal Reserve. Det här torde minska risken för två höjningar. Och nu har inflationen fallit tolv månader i rad. Jag tycker till och med att det känns tveksamt att det måste bli ytterligare en räntehöjning, säger Robert Boije.

Den oväntat låga amerikanska inflationen kan ge såväl Riksbanken som kronan andrum.

”Det som är bekymmersamt för Riksbanken är att kronan försvagas. Hade det varit så att den amerikanska inflationen hade kommit in oväntat högt hade sannolikheten för ytterligare räntehöjningar i USA ökat. Och det hade inneburit att Riksbanken hade tvingats följa efter för att inte kronan skulle försvagas ytterligare. Jag skulle säga att det här minskar pressen på kronkursen.”

Federal Reserve håller nästa räntemöte 25-26 juli, med räntebesked den 26 juli.

Marknadsnyheter

Dela med dig