Aktiespararna

Experten: Nu borde det räcka med en höjning till

Av Jessika Bouveng
14 september 20232 min lästid
Shoka Åhrman, sparekonom och strateg på SPP och Storebrand kommenterar dagens inflationssiffror.
Konsumentpriserna i Sverige ökade mindre än väntat i årstakt i augusti.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

På årsbasis steg konsumentpriserna, med 7,5 % (+9,3). Detta att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som väntade en ökning på 7,7 %.

Inflationen mätt som KPIF kom in på 4,7 %, att jämföra med väntade 4,9 %.

Riksbanken hade väntat sig ett KPIF-värde på 4,8 %.

"Priserna för livsmedel och el sjönk i augusti. Även priserna för paketresor sjönk, men det är normalt för säsongen", säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Vad som ytterligare bidrog med en minskad inflationstakt är elpriserna som var 36,8% lägre i augusti jämfört med samma månad förra året.

Även KPIF exklusive energi kom in lägre än väntat på 7,2%. Den förväntade siffran låg på 7,4%. Dock kom KPIF in högre än Riksbankens prognos som låg på 6,9%.

Borde blir Riksbankens sista höjning

" I september räknar vi med en räntehöjning från Riksbanken. Dagens positiva siffror kan leda till att Riksbankens förväntade höjning kan komma att bli den sista och att det inte blir en höjning igen i november", säger SPP:s sparekonom Shoka Åhrman i en kommentar till augustis inflationssiffra.

Hon menar att en nedgång i inflationen borde få Riksbanken att avvakta med kommande räntehöjningar för att se effekten av tidigare höjningar som har gjorts.

"Även den svaga svenska kronan påverkar också Riksbankens räntebeslut. Som det ser ut nu så sitter man i en svår sitts när ECB idag sannolikt fortsätter att höja räntan och vad det innebär för en del av inflationen, som importeras till följd av den svaga kronan", säger Shoka Åhrman.

Flera experter ser inflationssiffrorna som positiva

”Äntligen lite goda inflationsnyheter!”. Det skriver Nordeas makroekonom Gustav Helgesson på X, tidigare Twitter. Även Robert Bergqvist ser siffrorna som glädjande nyheter. Han skriver dock på X att siffrorna är fortsatt höga och spår en första sänkning ”lagom till sommaren 2024”.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig