Delad bild om räntan efter inflationssiffran
Inflationstakten i Sverige, mätt som KPIF, uppgick i oktober till 4,2%, enligt SCB. Enligt Infront väntades en KPIF-inflation på 4,4%. I september låg inflationen på 4,0%.
KPIF exklusive energi kom in på 6,1%, mot väntade 6,3%. I september låg KPIF exklusive energi på 6,9%.
Inflationstakten enligt KPI var 6,5% i oktober, vilket den också var i september. enligt Bloomberg analytikerkonsensus väntades en ökning på 6,6%.
"Den oförändrade inflationstakten kan till stor del förklaras av att sjunkande elpriser inte bidrar lika mycket som tidigare", säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.
Inflationen avgörande för hur Riksbanken agerar
Inflationsutfallet väntas också bli avgörande för hur Riksbanken väljer att agera i slutet av november. Tre av fyra storbanker har trott på en räntehöjning i november. SEB har dock menat att Riksbanken kommer avstå från att höja räntan. Dagens siffror stärker denna bild, menar banken.
"Jippi! Äntligen! Positivt inflationsutfall bekräftar räntetopp 4.0%", twittrar bankens seniora ekonom Robert Bergqvist.
LÄS MER: Detta är styrräntan och så fungerar den
Danske Banks chefsekonom Michael Grahn stämmer in i bedömningen på X.
"LÄTTNAD! Detta får oss att hålla fast vid vår bedömning att Riksbanken håller räntan oförändrad i november", skriver han.
Nordea står dock fast vid en väntad räntehöjning, även om oktobersiffrorna var något lägre än väntat.
"För tillfället håller vi fast vid vår prognos att Riksbanken höjer räntan med 25 punkter till 4,25% senare under månaden, men sannolikeheten för en räntehöjning har minskat", skriver bankens chefsanalytiker Torbjörn Isaksson i en kommentar.
Shoka Åhrman, sparekonom och strateg på SPP och Storebrand säger också i en kommentar att hon tror på en räntehöjning.
"Riksbanken kommer sannolikt höja räntan på grund av den svaga svenska kronan, men borde vänta med fler höjningar och se effekten av tidigare höjningar", säger hon, och fortsätter:
"Den svaga kronan kan leda till högre importerad inflation, vilket utöver inflationen är en viktig faktor i Riksbankens beslutsunderlag. Riksbanken behöver också ta hänsyn till den svaga konjunkturen och risken för en avvikande arbetsmarknad i sin strävan att närma sig inflationsmålet på 2 procent, vilket talar emot fortsatta höjningar."
Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.