Aktiespararna

Fondförmögenheten på nya rekordnivåer

Av Redaktionen
12 augusti 20242 min lästid
Fondsparandet i Sverige nådde nya höjder i juli med ett totalt nysparande på nära 26 miljarder kronor, enligt färsk rapport från Fondbolagens förening.

I juli 2024 nådde fondsparandet i Sverige nya höjder, med ett totalt nysparande på nära 26 miljarder kronor, enligt en ny rapport från Fondbolagens förening.

Särskilt aktiefonder lockade investerare, med nettoinsättningar på 16,1 miljarder kronor, men även räntefonder såg betydande inflöden.

Hittills under 2024 uppgår nettosparandet i fonder till totalt 129 miljarder kronor.

Sverigefonder lockar

Sverigefonder har ett nettoinflöde på 10 miljarder kronor så här långt under 2024.

“Mycket liknar sparandet under första halvåret men en skillnad är att intresset för Sverigefonder ökade. Även intresset för räntefonder var något högre i juli jämfört med tidigare i år, vilket kan tolkas som att fondspararna drar ner något på risken”, säger Rebecca Jansson, fondekonom på Fondbolagens förening.

Fondförmögenheten på ny rekordnivå

Den samlade fondförmögenheten i Sverige ökade därmed med 190 miljarder kronor och uppgick vid månadens slut till ett rekordhögt belopp på 8 090 miljarder kronor. Av den samlade fondförmögenheten var 69 %, motsvarande 5 545 miljarder, placerade i aktiefonder.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Fonder

Dela med dig