Investerarlegendarens bästa råd för att lyckas
Templeton växte upp i Tennessee och efter avklarade studier på Yale, vilka bekostades av bland annat pokerspelande, och därefter Balliol College vid Oxforduniversitetet, tog han en masterexamen inom juridik. Under denna tid studerade han även ekonomi och såg sig själv som en lärjunge till värdeinvesterarens fader, Benjamin Graham – densamma som även Warren Buffett med flera hyllar.
Under slutet av 1930-talets stora depression och början av andra världskriget lånade Templeton pengar för att investera i 100 aktier i 100 olika bolag noterade på New York Stock Exchange (NYSE), varav samtliga hade gemensamt att de handlades till under $1. Samma summa idag, inflationsjusterad och per november 2023, är detsamma som $22,14. Förfarandet följde den strategi han då börjat utarbeta och som med tiden skulle komma att göra honom till miljardär – diversifiera.
Något naivt optimistiskt kan tyckas, men strategin visade sig vara lönsam och när USA gick in i kriget ökade landets industri- och verkstadsproduktion, vilket gjorde att aktierna steg. När Templeton mot slutet av kriget såg över sin portfölj visade det sig att bara fyra av innehaven handlades lägre än när han köpt aktierna och gällande övriga hade hans värdeutveckling varit smått magisk.
Förmögen och fondförvaltare
Efter det lyckade utfallet, en fortsatt förfining av sin investeringsstrategi och med ett kapital stort nog att leva på startade Templeton sin egen globalfond 1954 – The Templeton Growth Fund. Med den var han en av de första att investera på global nivå i allmänhet och i Japan i synnerhet under sent 1950- och tidigt 1960-tal, vilket han och alla andelsägare kom att belönas för då landets börs utvecklades mycket positivt. Fonden kom att förvaltas på ett föredömligt sätt och de närmaste 38 åren var den genomsnittliga, årliga ökningen 14,5 %, mycket bättre än det breda indexet. Med andra ord kan vi säga att varje 10 000 dollar inklusive återinvesteringar som investerades i denna fond 1954 skulle ha växt till 2 miljoner dollar 1992, då han sålde fonden till Franklin Group.
Strategin och lärdomar
Förutom att investerarlegendaren alltid uppmanade alla till att börja med en bön(!) är det framför allt åtta punkter som han omfamnade.
- Investera, inte spekulera
- Investera till låga värderingar
- Följ inte flocken, våga gå motvalls och omfamna pessimismen
- Investera globalt – var öppen och flexibel
- Diversifiera
- Investera i kvalitet samt värde och rycks inte med i kortsiktiga trender
- Följ bolagen ofta och nära
- Drabbas aldrig av panik och lär dig av dina egna misstag
Många av dessa punkter återfinns hos flera andra investerare och skall inte ses som något exklusivt för Templeton. Vad som dock är exklusivt är hans imponerande avkastning och att han uppnådde den via att följa dessa kriterier. Att dra lärdom av Templeton, men också andra framstående och lyckade investerare, är inte bara klokt, utan också både tids- och energibesparande – varför uppfinna hjulet när det redan finns att bruka?
Applicera i nutid
Vilka bolag Sir Templeton skulle investera i idag är omöjligt att säga, då han avled 2008. Emellertid kan vi utnyttja de pusselbitar han har lämnat till eftervärlden. Per november 2023 har småbolag, men även flera av de som finns på mid cap, såväl i Sverige som USA kraftigt handlats ned och gapet relativt de större bolagen är nära rekordnivåer. I flera fall finns fog för marknadens dom, men inte i alla. I vissa fall har nämligen bolagen dragits över en och samma kam.
Att här leta efter bolag som dels bedöms gå mot en ljus framtid, dels handlas till billiga värderingar, uppfyller tre av Templetons punkter; omfamna pessimismen, våga gå motvalls givet att du har underlag för det samt diversifiera. Var därefter noga med att följa bolagen och att aldrig drabbas av panik om/då kurserna skulle falla på ”icke-nyheter”.
Ett exempel är Betsson, vars aktiekurs trots en bra Q3:a handlas till mycket låga värderingar på såväl 2023 som 2024 års beräknade vinster. Per 2024 bedöms bolaget, något lågt räknat, nå en vinst per aktie om 15,3 kronor. Till en kurs om 110 motsvarar det P/E 7,1. Absolut finns regulatoriska risker, för att inte glömma exponeringen mot Turkiet, men dessa argument har marknaden kommit med i flera år. Kanske läge här våga gå motvalls och omfamna pessimismen?
LÄS MER: Vi förklarar vad ev/ebit är och hur det fungerar
De som vågat gå emot flocken och noga följt bolaget – sett att bolaget har en stark marknads-, men även finansiell position och mycket stabila, återkommande kassaflöden - har de senaste tre respektive fem åren erhållit en totalavkastning om 87,5 % samt 94,7%.
LÄS MER: Vi förklarar vad p/e-tal är och hur det fungerar
Tiden är din vän och insynen i bolagen är din edge – varför inte utnyttja dessa?
LÄS MER: Här är aktierna Buffett hade köpt på Stockholmsbörsen
LÄS MER: Två aktier att köpa - enligt Benjamin Grahams strategi