Aktiespararna

Swedbank: USA fortsatt en favoritmarknad

Av Elin Hanspers
12 februari 20243 min lästid
Den amerikanska rapportsäsongen anses utvecklas väl.
Swedbanks investeringsstrateger väljer att övervikta USA och pekar på att synen på amerikanska aktier blir alltmer central för bedömningen av aktier generellt.

I en uppdatering av Swedbanks investeringsstrategi skriver bankens investeringsstrateger Daniel Grythberg och Mats Waldemarssson att stark amerikansk jobbdata har sänkts förväntningarna på den amerikanska centralbanken Federal Reserve Sannolikheten för en marssänkning har gått från 50% till cirka 15% då den starka amerikanska ekonomin innebär senare sänkningar.

”Men när allt har stötts och blötts, är USA fortsatt en favoritmarknad som vi väljer att övervikta. Synen på amerikanska aktier blir förstås också alltmer central för bedömningen av tillgångsslaget aktier generellt, då andelen som USA svarar för i det globala aktieuniversum som vi använder under lång tid har ökat, till kring 63%”, skriver de.

De menar att de stora dominerande amerikanska tillväxtbolagen levererar väl, samtidigt som den breda marknaden visar positiva tecken.

De magnifika sju har slagit förväntningarna

De påpekar att mycket av uppgången beror på kursutvecklingen för ett fåtal enorma tillväxtbolag inom IT, internet och sällanköpshandel – bolagen som brukar gå under benämningen de magnifika 7. Kursuppgången inför och efter rapporterna innebär att dessa aktier – Nvidia, Meta, Amazon, Microsoft, Tesla, Alphabet och Apple – nu står för nära 30% av marknadsvärdet för S&P 500.

”Även om marknadsvikt och möjligen värdering för de här bolagen kan synas utmanande, är det inte så mycket i rapporterna som indikerar att de inte kan fortsätta att leverera. Förutom Tesla, där försäljningsprognosen var en besvikelse, så har rapporterna överlag infriat skyhöga förväntningar, och även om kursreaktionen har varierat, har den generellt varit positiv”, skriver de.

De pekar på att förväntad försäljnings- och vinsttillväxt, kassaflöden, lönsamhet, finansiell styrka och marknadsposition för dessa bolag indikerar fortsatt god utveckling.

”Vi ser också förutsättningar för att ett skifte mot ett bredare marknadsdeltagande kan absorbera en eventuellt svagare utveckling för de megastora tillväxtbolagen. Den breda amerikanska marknaden har också utvecklats väl de senaste tre månaderna, där en stor majoritet av aktierna i S&P 500 nu handlas över ett 200 dagars glidande medelvärde”, skriver de.

LÄS MER: Uppsidan i Big Tech är begränsad 2024

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsanalyser

Dela med dig