Aktiespararna

Investmentbolagsexperten: Håll koll på risken – undvik dubbelsmäll

Av David Flatbacke-Karlsson
23 augusti 20194 min lästid
Bild på grafer .
Att spara i investmentbolag är både populärt och har goda förutsättningar att bli lönsamt. Men när börsen skakar riskerar aktierna att åka på dubbla snytingar. Marcus Fridell, expert på tillgångsslaget, tipsar om hur det går att klara tuffare tider.

Investeringar i investmentbolag på Stockholmsbörsen är både omtyckta av gemene man och har varit framgångsrika sett ur ett längre perspektiv.

LÄS ÄVEN: Placeringar som krossar index

Något som alla dock bör känna till är risken för en dubbelsmäll när marknadssentimentet är surare. Det finns nämligen ett samband mellan en svag börs och höga substansrabatter. Ett investmentbolags substansrabatt, att aktien handlas till en lägre kurs än vad värdet på tillgångarna är totalt, brukar öka när himlen är gråare.

– När ett investmentbolags underliggande aktier sjunker i värde samtidigt som substansrabatten ökar blir det två negativa effekter som verkar på aktien samtidigt. Det kan så klart göra ont, men för den långsiktige är dessa tillfällen förstås ultimata tidpunkter att köpa, säger Marcus Fridell, som skrivit boken ”Bygg en förmögenhet – investera i investmentbolag”.

Han hänvisar till sidan 95 i boken.

– Där beskrivs det hur det kan gå om man vågar vara långsiktig och motvalls i investmentbolag.

MISSA INTE: 445-procentaren som vinner på knock: ”Vågat satsa”

Men det är extra viktigt att ha koll på sina investeringar just nu när oron och volatilitet stigit?

– De senaste veckorna har det varit populärt att vara börspessimist. Att försöka tajma nedgångar i en långsiktig portfölj är dock extremt svårt och för den som säljer av i hopp om att komma in billigare igen finns risken att i stället bli frånåkt när sentimentet blir mer positivt igen.

Bolagen som är mest utsatta

Marcus Fridell framhåller att investmentbolag med en substanspremie, motsatsen till substansrabatt, riskerar att ta mest stryk när det blir stökigt på börsen.

– Latour, Lundberg och Creades värderas för närvarande till premie. En av de stora fördelarna med att köpa investmentbolag är att köpa till rabatt. När det i stället är en premie vänds rabattens fördelar till en nackdel och risken för dubbel baksmälla ökar. Jag tycker alltid att man ska vara försiktigt med att köpa till premievärdering.

SE OCKSÅ: Så fungerar ett investmentbolag

Det är även smart att titta på hur belåningsgraden bland investmentbolagen ser ut. Ett högt belånat bolag kan hamna under mycket press när konjunkturen viker och börsen tappar.

– Bland de stora investmentbolagen är belåningsgraderna väldigt låga. Industrivärden har sänkt sin belåning successivt det senaste året och bolag som Traction sitter till och med på nettokassa. Ratos har en mycket hög belåning. Det innebär en hävstång som förstärker såväl bra som dålig utveckling. Den risken gäller det att vara medveten om som investerare.

Marcus Fridell, tidigare aktiemäklare som nu är daytrader på heltid och har diverse skriv- och föreläsningsuppdrag, anser att småsparare gör bäst i att köpa investmentbolagsaktier regelbundet och behålla dem långsiktigt.

– Om du månadssparar kan en variant vara att göra ett aktivt val varje månad och köpa i ett bolag som du har oförtjänt hög rabatt för stunden. Vill du försöka dig på att vara lite mer sofistikerad går det förstås att följa rabatternas utveckling och försöka sälja när rabatterna är lägre än sitt historiska snitt och vice versa. Men det passar nog långtifrån alla.

YTTERLIGARE LÄSNING: Tipsen som lär dig analysera investmentbolag

Dela med dig