Aktiespararna

Joacim Olsson: ”Jag välkomnar sänkt ISK-skatt”

Av Redaktionen
5 september 20241 min lästid
Aktiespararnas Joacim Olsson.
Det är bra att regeringen gör delar av sparande på ISK skattefritt. Men ännu bättre hade varit att genomföra hela reformen redan 2025. Det säger Joacim OIsson, vd på Aktiespararna i en kommentar till regeringens budgetbesked. Han framhåller också att de aviserade skattesänkningarna inte kompenserar för de skattehöjningar som tidigare gjorts i ISK.

Regeringen vill slopa skatten på ISK-sparande under 150 000 kronor nästa år, och att nivån för det skattefria sparandet höjs till 300 000 kronor året därpå. Det meddelades på dagens presskonferens då finansminister Elisabeth Svantesson presenterade nyheter för den kommande budgeten.

”Jag välkomnar skattesänkningen på ISK som sänder en viktig signal att sparande ska uppmuntras. Men jag beklagar samtidigt att inte hela reformen görs redan 2025”, säger Joacim OIsson, vd på Aktiespararna

Sänkningen av ISK-skatten beräknas kosta staten runt 4 miljarder. Joacim Olsson framhåller dock att totalt sett blir regeringens reformer neutrala budgetmässigt i inkomstslaget kapital, då man samtidigt slopar ränteavdraget för vissa typer av lån.

”Jag kan också konstatera att man, trots de kommande skattelättnaderna, inte fullt ut kompenserar för de höjningar av ISK-skatten som genomförts successivt sedan ISK introducerades 2012”.

LÄS MER: Regeringen föreslår sänkt skatt på ISK

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

ISK

Dela med dig