Aktiespararna

Kapitalförvaltaren: Här är bolagen som presterat väl på rapport

Av Jessika Bouveng
19 juli 20242 min lästid
Lisa Göras, kapitalförvaltare hos Swedbank, går igenom några av vinnarna på rapport denna säsong.

Lisa Göras konstaterar att för den svenska aktiemarknaden är det rapporter som är i fokus för tillfället. På andra sidan Atlanten noterar hon istället en kraftig sektorrotation från teknologisektorn som påverkat halvledarsektorn väldigt negativt och många av de stora techbolagen har rasat som följd.

”Samtidigt som vi noterade att dagligvaror och läkemedel hade bra utveckling på de amerikanska börserna. Anledningen till denna rotation är överväganden om att begränsa försäljningen av utländskt tillverkade produkter som innehåller amerikansk teknik”, säger hon till börssajten Aktiellt.

Volvo och Getinge bland vinnarna

När hon tittar närmare på den svenska rapportsäsongen så ser hon en generellt svag positiv trend. Hon upplever att bolag som visar fina siffror blir belönade av marknaden och omvänt för de som missar förväntningarna.

Några av veckans vinnare anser hon vara Volvo, Getinge, Investor och Handelsbanken. Getinge handlades kraftigt upp under torsdagen och Volvos rapport fick positiva recensioner, bland annat av Aktiespararnas analytiker Jan Lindroth.

”Investor var även det fin läsning som visar på stark tillväxt och stabila marginaler, framför allt genom sitt onoterade innehav Patricia Industries, verkligen en favorit på börsen. Även Handelsbanken kom in bra, som sista storbank, och slog förväntningarna”, säger hon.

En av förlorarna under säsongen är istället Husqvarna som bommade båder på intäkter och sämre försäljning.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig