Aktiespararna

Kapitalförvaltaren: Här är vinnarsektorn för säsongen

Av Jessika Bouveng
25 juli 20243 min lästid
Lisa Göras, kapitalförvaltare på Swedbank.
Lisa Göras, kapitalförvaltare hos Swedbank, går igenom några av rapportsäsongens vinnare och förlorare. En av aktierna rusade nästan tvåsiffrigt på rapportdagen.

Den svenska rapportsäsongen börjar närma sig sitt slut och det är endast ett fåtal storbolag kvar som ska rapportera sitt andra kvartal. Över Atlanten är den dock i full gång och Lisa Göras håller ett extra öga på tech-bolagen.

Än så länge har Tesla och Alphabet öppnat böckerna av de så kallade ”Magnificent 7” bolagen, eller de sju aktier som står för 30% av börsvärdet i indexet S&P 500. Tesla redovisade en rapport som var sämre än väntat vilket gjorde att aktien sjönk på börsen. Alphabet kom dock in i linje med förväntningarna.

“Hur övriga techbolag kommer in tror jag kommer sätta lite avtryck på marknaden. Utvecklingen inför höstens presidentval, där Biden nu i veckan klivit av som kandidat är värt att följa. Annars känns det som börsen har hittat ett lagom lunkande sommartempo”, säger Lisa Göras till börssajten Aktiellt.

Byggsektorn vinnare

Ser kapitalförvaltaren till den svenska rapportsäsongen hittills anser hon att byggsektorn stuckit ut som en vinnare - då framförallt NCC, Peab och även delvis Skanska. NCC och Peab steg omkring 9 respektive 3 % på sina rapportdagar då båda bolagen överträffade förväntningarna.

“Marknadsutsikterna är stabila och vi förväntar oss att den kommersiella fastighetsutvecklingen så småningom kommer att gynnas av lägre styrräntor”, säger Lisa Göras.

Swedbanks analytiker har köpstämpel på både NCC och Peab

I den andra vågskålen hamnar istället sällanköpsvaror vilket Thules och Husqvarnas rapporter var bevis för. Husqvarna redovisade en omsättning som var lägre än väntat, likaså kom rörelseresultatet in sämre än väntat, och rapporten följdes av en rad sänkta rekommendationer.

Vidare säger kapitalförvaltaren att Swedbank flaggat för andhämtningspauser och/eller sektorrotationer.

“Även om uppgångarna återigen smalnat av är vår vy att de har förutsättningar att breddas igen, givet vinstutsikterna samt att omvärldsfaktorerna fortsätter förbättras. Den största risken för aktier framåt är om tillväxtutsikterna försämras markant och en recessionsoro börjar materialisera sig”, säger hon slutligen.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Media och analyshusNCCPeabSkanska

Dela med dig