Aktiespararna

Kepler Cheuvreux pudlar: Vi hade fel

Av Annelie Östlund
30 augusti 20232 min lästid
Först haussade Kepler Cheuvreux aktien på rapporten och angav en riktkurs som låg 200 % över rådande aktiekurs. Dagen efter mer än halverar analyshuset riktkursen, tar bort köpstämpeln och rekommenderar behåll. ”Det är så man får göra när man har fel”, säger Martin Guri, strategichef på Kepler Cheuvreux.

Det var under tidig tisdagsmorgon som bygg- och anläggningsbolaget Vestum kom med sin Q2-rapport. Kepler Cheuvreux var snabbt ute med en kommentar i vilken analytikern upprepade sin köpstämpel och angav en riktkurs på 21 kronor. Det kan jämföras med att aktien stängde runt 7 kronor på måndagen.

"Så får man göra när man har fel"

Under tisdagen handlades Vestum ned närmare 10 % på rapporten. Och idag, onsdag, slaktar Kepler Cheuvreux sin tidigare riktkurs på 21 kronor och sänker den till 7,50 kronor.

Rekommendationen ändras från köp till behåll. Och detta utan att Vestum publicerat ny information.

”Så får man göra när man har fel”, säger Martin Guri, strategichef på Kepler Cheuvreux.

Så tisdagens analys var fel?

”Ja, det var ju det”.

”Det är två dimensioner. Det ena är att man tar hänsyn till den höga skuldsättningen (i onsdagens analys, reds anm) som är rätt besvärande. Och det kom fram en del information i samtal med företaget och så vidare. Och det lär inte bli bättre. Det innebär motvind att ha för hög skuldsättningen i det här ränteläget.”

Väljer en multipelbaserad riktkurs på Vestum

I den andra analysen från i onsdags väljer Keplers analytiker också att ta hänsyn till hur Vestums sektorkollegor värderas. Han väljer en multipelbaserad riktkurs istället för en kassaflödesbaserad.

”Det är ett sätt att säga att han tänkt fel”, säger Martin Guri och fortsätter:

”Han ändrar värderingsansatsen och jämför med andra likvärdiga spelare och sätter en rabatt på det med anledning av att Vestum är ett ganska ungt bolag med väldigt hög skuldsättning”

Både tisdagens och onsdagens aktieanalyser har publicerats på Swedbanks Aktiellt.

Marknadsnyheter

Dela med dig