Aktiespararna

Kepler: Det värsta stålbadet troligtvis över för fastighetssektorn

Av Elin Hanspers
30 januari 20242 min lästid
Albin Sandberg, aktieanalytiker på Kepler Cheuvreux säger till Swedbanks Aktiellt att han och hans kollegor blivit mer positiva till fastighetssektorns utsikter den kommande 12-månadersperioden.

Albin Sandberg menar att den stigande optimismen grundar sig i att inflationen har fallit snabbt och att det sannolikt väntas flera räntesänkningar 2024.

”Fastighetssektorn är ju en av de mest räntekänsliga sektorerna i och med hur högbelånade bolagen brukar vara. Dessutom håller efterfrågenivåerna uppe förhållandevis väl, med tanke på den skakiga konjunkturen”, säger han till Aktiellt och fortsätter:

”Men detta är ju framåtblickande. Allt kommer inte allt vara guld och gröna skogar i den här rapportsäsongen. Man ska inte bli förvånad om vi får se en hel del nedjusterade fastighetsvärden under de kommande veckorna, till exempel. Men fastighetssektorn har troligen gått igenom det värsta nu och under kommande månader bör många pilar röra sig åt rätt håll igen. Vi bedömer att det finns en god chans att sektorn utvecklas bättre än de flesta andra på börsen under år 2024.”

Vidare pekar han på utdelningarna som en viktig punkt i rapportsäsongen. Han menar att vissa, till exempel Pandox och Sagax, kan komma att höja utdelningen, medan andra kommer behöva sänka eller ställa in sina utdelningar.

”Normalt har inställda utdelningar rätt starkt negativt signalvärde på finansmarknaderna. Men i och med hur svårt år 2023 har varit för sektorn bör marknaden ha förståelse för att bolag agerar mer försiktigt under ett tag framöver.”

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsanalyser

Dela med dig