Aktiespararna

Kepler: Fortsatt köpläge i aktien efter vinstvarningen

Av Jessika Bouveng
18 september 20242 min lästid
Efter att fritidsproduktsbolaget Dometic under tisdagen meddelat om en vinstvarning har flera analytiker idag kommit ut med sänkta riktkurser.

Under tisdagen rasade Dometic-aktien efter att bolaget meddelat om en vinstvarning för det tredje kvartalet. Bolaget skrev bland annat att den makroekonomiska situationen, lägre privat konsumtion och kunders köpmönster har en negativ påverkan på deras försäljning.

Bolaget förväntar sig för tillfället en organisk nedgång i tillväxten med 15 % och en lönsamhet, mätt som justerad ebita, på 8-9% för Q3.

Kepler ser 60% uppsida

Under onsdagen kom en rad nya riktkurser för aktien. Bland annat Kepler Cheuvreux sänker sin riktkurs från 100 kronor till 90. Detta utgör en uppsida på 60%.

I en analys skriver de att den lägre efterfrågan framförallt drabbat verksamheterna Distribution och Aftermarket som har högre marginaler. Konsekvensen blir att analyshuset även sänker förväntningar på Dometics vinst per aktie med 20% för 2024, 18% för 2025 och 12% för 2026.

"Dometics skuldnivå är alltid ett bekymmer för investerare, och även om det finansiella nyckeltalet nettoskuld i relation till ebitda ökade till 3,1 gånger i slutet av Q3 ser vi fortfarande att det kommer att sjunka till 3,0 gånger vid årets slut, över målet på 2,5 gånger men långt under de tillåtna kovenanterna", skriver Kepler.

I sin analys skriver Kepler även att de räknar med att det fria kassaflödet kommer att vara fortsatt stabilt. När räntorna sedan sjunker ser de en konsumentledd återhämtning och en möjlig lageruppbyggnad hos detaljister och återförsäljare framöver.

Flera sänker riktkursen

Kepler är inte ensamma om att sänka riktkursen under onsdagen. Pareto Securities sänker riktkursen till 60 kronor från tidigare 70 och upprepar rekommendationen behåll medan både SEB och Carnegie behåller sina köpstämplar. De sänker dock riktkursen till 80 kronor respektive 95 kronor från tidigare 110 kronor.

Under onsdagsförmiddagen handlas aktien i sidled och klockan 10:30 kostar den 56 kronor. Analytiker menar att Dometic inte kommer att vara ensamma om att vinstvarna för Q3 denna höst.

LÄS MER: Analytikernas varning: Fler vinstvarningar i pipeline

LÄS MER: Veckans aktie: Detaljhandelsbolaget rimligt värderat

Media och analyshusDometic Group

Dela med dig