Aktiespararna

Kepler och Ålandsbanken ser fortsatt köpläge i Sandvik

Av Eric Emanuelsson
29 november 20232 min lästid
Både Ålandsbanken och analyshuset Kepler Cheuvreux upprepar sina köpstämplar på Sandvik efter bolagets kapitalmarknadsdag.

Ålandsbanken upprepar sin positiva syn på Sandvik efter bolagets kapitalmarknadsdag under tisdagen.

Bolaget själva upprepade också samtliga finansiella målsättningar (7% tillväxt under en konjunkturcykel, 20-22% EBITA-marginal, <1.5x nettoskuld/EBITDA och en utdelningsandel på 50%).

Något som Ålandsbanken också tror Sandvik kan nå.

"Värderingen av aktien är attraktiv. P/E-talet för 2024 är måttliga 14x och EV/EBIT-multipeln 12x. Med en relativt stark balansräkning och goda kassaflöden ser vi utrymme för en uppvärdering givet att bolaget klarar av att leverera på sina tillväxtmål. Vår värderingsmodell indikerar ett långsiktigt värde på ca 265 SEK/aktie", skriver banken.

I dag kostar en aktie 205 kronor.

Upprepar köp på Sandvik

Även analyshuset Kepler Cheuvreux, som sköter Swedbanks aktieanalyser har släppt en ny analys efter Sandviks kapitalmarknadsdag.

Analyshuset fokuserade på affärsområdet Sandvik Mining (SMR) under träffen, och konstaterar att den positiva syn de redan hade på bolagets position på marknaden för gruvutrustning, stärktes ytterligare under dagen.

"Vi förväntar oss att SMR kommer att växa snabbare än den underliggande marknaden under de kommande åren", skriver Kepler på Swedbanks Aktiellt.

Analyshuset skriver också att Sandvik framöver kommer att använda operativt kassaflöde för att genomföra nya förvärv och att man lämnade kapitalmarknadsdagen än mer övertygade om Sandviks styrkor och "särskilt SMR".

Kepler upprepar sin köprekommendation och en riktkurs på 220 kronor.

LÄS MER: Bankens favoriter i verkstadssektorn

LÄS MER: Analytikern om Sandvik efter Q3-rapporten


Dela med dig