Aktiespararna

Kepler sänker Evolution från köp till behåll

Av Eric Emanuelsson
2 februari 20242 min lästid
Kepler sänker Evolution till behåll. .
Analyshuset Kepler Cheuvreux sänker nu Evolution från köp till behåll och skriver i en ny analys att det är "dags för en andhämtningspaus". "Även om vi bedömer att Evolution kan försvara sin nuvarande värdering tack vare sina starka fundamenta, så har aktien gått starkt (+30 procent sedan Q3-rapporten) och vi sänker vår rekommendation", skriver man.

Evolution steg kraftigt på Q4-rapporten under torsdagsmorgonen. Enligt experter berodde det på bolagets guidning om en bättre marginal för 2024.

Aktien är nu upp drygt 30% på tre månader och under fredagsmorgonen meddelar analyshuset Kepler Cheuvreux, som sköter Swedbanks analyser, att man sänker småspararfavoriten från köp till behåll.

"Med en Q4-rapport som hamnade i stort sett i linje, justerar vi våra estimat för vinst per aktie med -2 procent för 2024 och +1 procent för 2025. Givet den långsamma regulatoriska utvecklingen i USA och försenade studiobyggen i Latinamerika, förutspår vi att en del av det intäktsbidrag som förväntas för 2024 mer sannolikt kommer att materialiseras under 2025", skriver man i en ny analys på Aktiellt.

Slopar köpstämpeln på Evolution

Kepler höjer riktkursen från 1250 kronor till 1315 kronor men sänker rekommendationen från köp till behåll, mycket på grund av bolagets starka kursutveckling under den senaste tiden.

"Evolution guidade för en ebitda-marginal under 2024 på 69-71 procent. Vår modell pekar mot 70,8 procent under 2024, vilket är 30 baspunkter högre än 2023, och vi förväntar oss att andra halvåret blir starkare än första halvåret. Evolution avslutade året med 1 miljard euro i nettokassa. Vi tror att detta kan användas för återköp av aktier eller förvärv eftersom operativt kassaflöde täcker utdelning och behovet av kapitalinvesteringar", skriver Kepler.

Pareto höjer riktkursen och upprepar köp

Analyshuset avslutar med att skriva att den nya riktkursen indikerar ett p/e-tal på 22 räknat på 2024 års prognos.

Under fredagsmorgonen höjer också Redeye motiverat värde för Evolution till 1 550 kronor (1500). Pareto Securities höjer också riktkursen till 1 550 kronor (1 400) och upprepar köp. Deutsche Bank höjer riktkursen till 1 332 kronor (1 248) och upprepar behåll.

LÄS MER: Experterna: Därför stiger Evolution på Q4-rapporten

LÄS MER: Analytikern: Evolution lär fortsätta med stigande utdelningar

Dela med dig