Aktiespararna

Klockan klämtar för lyxbyggarna

Av Redaktionen
4 oktober 20173 min lästid
Vi är många som väntat på en sättning på bostadsmarknaden och nu ser det ut som en riktig nedgång kan vara på gång. Det här kan vara både bra och dåliga nyheter. Helt klart har prisuppgången eldats på av riksbanken som hållit räntorna onaturligt låga och en stadig inflyttning till storstäderna. Det senare har nu också spätts på ytterligare med en ökad invandring.

Byggmarknaden är närmast kaotisk i dag med flera hundra projektbolag bara i Stockholm. För bara ett halvår sedan slogs de om byggrätter, men den marknaden har snabbt kylts av. Dels genom att bankerna dragit ner utlåningen till alla utom mycket betrodda motparter. Dels för att de som köpt byggrätter i spekulation, plötsligt inte kan hitta några byggare. Som lök på laxen översköljs nu marknaden av prestigeprojekt som startades förra året, riktat till den rikaste delen av befolkningen. Men detta kundsegment är i stort sett redan mättat, varför det nu singlar ut nyproducerade bostadsrätter som inte går att sälja. Allt såldes förra året, men så är inte läget i dag.

På aktiemarknaden kan man se hur Besqab, Oscar Properties och andra projektbolag började sjunka under våren och fortsatt ned under sommaren. Oscar har gjort sig känt för att producera de mest exklusiva bostadsrätterna på marknaden varför det är det börsbolag som också snabbast kan påverkas av denna förändring i marknaden. Räknar man snabbt på nedgången i Oscar så motsvarar nedgången från 80 till 60 kronor, en nedgång med cirka 5 procent på marknaden för bostadsrätter. De byggare vi talar med säger att det borde räcka med att priserna justeras med 5–10 procent så blir lägenheterna sålda och marknaden återvänder till balans igen.

Men projektbolagen pressas även från ett annat håll. Efter många år med pressade marginaler så vädrar byggbolagen morgonluft. Medan projektbolagen arbetat med 25–30 procents vinstmarginaler har byggarna fått nöja sig med 2–3 procent. Världen är inte rättvis men med allt större efterfrågan på byggprojekt, kan byggbolagen pressa upp marginalerna, vilket i stället sänker projektbolagens marginaler.

Blir nedgången på bostadsmarknaden större än så kan det i stället påverka hela ekonomin i Sverige. Tar man bort bygg och invandring från BNP-tillväxten så blir det nämligen inte mycket kvar av tillväxt i landet.

Räntan är extremt låg i Sverige och Riksbanken ser ut (återigen) ha missat tillfället att höja räntan. Ett värstafalls-scenario är att bostadsrätterna fortsätter nedåt men riksbanken ändå höjer räntan med hänvisning till att inflationen tagit fart. Bostadspriserna ingår som bekant inte i inflationsmåttet, vilket det finns starka skäl till att det borde. Så om Riksbanken höjer räntan samtidigt som priserna faller, är det många nybildade familjer som kommer att hamna i kläm när de ska betala högre boendekostnader. Det kan spä på ett ytterligare fall på bostadspriserna …

Det som behövs för att rätta till obalanserna är att bostadsbyggarna ställer om sin produktion. Vi har passerat förbi tio miljoner invånare i Sverige men landet är dimensionerat för kanske sju, åtta miljoner invånare. I stället för prestige­våningar behöver vi många och billigare lägenheter, helst hyresrätter. Helt andra segment är också nödvändigt att bygga ut som infrastruktur som vägar och samhällsfastigheter som skolor, vårdmottagningar etc.

För bygga måste vi, men bygga rätt är ändå bättre!

Dela med dig