Aktiespararna

Köpläge i växande industrirörelse

16 januari 20206 min lästid
Korta portföljen.
Här kan du läsa den senaste uppdateringen av Korta Portföljen (vecka 3).

Allmän reflektion

Korta Portföljen är tillbaka.

Förra veckans inlägg utgick på grund av intensivt arbete med tidningen.

Vi uppskattar alla mail och samtal vi har fått från Er följare.

Ja, vi lever. Och nej vi har inte lagt ned portföljen :-)

Kul att engagemanget är så stort!

Trenderna intakta på marknaden

Bläcket håller på att torka på handelsavtalet (Fas 1-avtal) mellan Kina och USA och flera av världens börser fortsätter att printa nya toppnoteringar och sentimentet är sannerligen på topp.

Rapportsäsongen har så smått dragit igång och förväntningarna får anses relativt höga.

Många sätter sin tilltro till att kvartalet kommer markera en vändpunkt i den fallande vinsttrend vi har sett på aggregerad basis under föregående år. Nu är det upp till bevis. Frågan är givetvis hur tolerant marknaden kommer att vara givet den multipelexpansion som skett till följd av en mer optimistisk framtidsvy.

Den som lever får se, men noterbart är att 30 bolag hittills har rapporterat på amerikanska S&P 500 och 4 av 5 har slagit förhandstipsen. So far, so good…

Nu över till portföljen

Dustin Group

Vi väljer att avyttra hela positionen i Dustin Group då den senaste rapporten skapat en mer osäker bild framöver.

Avkastningen summeras till +8 procent på kort tid.

Summerar vi Q1-rapporten konstateras att tillväxten var bra (12 procent, varav 6 procent organiskt) men en mindre gynnsam försäljningsmix med ökad försäljning mot den låglönsamma offentliga sektorn (vi vill ju se den motsatta riktningen) och investeringar fick marginalerna att minska 14 procent på årsbasis.

Vi gillar heller inte att Dustin ser en fortsatt avvaktande underliggande marknad.

Sannolikheten för ett uppsving i vinsten anses lägre än tidigare och frågan är hur länge diskrepansen mellan vinst (lila linje) och aktiekurs (gul linje) består.

Dustins vinst- och kursutveckling de senaste två åren.

Den tekniska analysen av Dustin

För en månad skrev vi:

”Vi har en kortsiktig botten vid 72,50 som sedan följs upp av det viktiga stödet vid 70 kronor. Den nivån vill vi se håller. På uppsidan har vi kortsiktiga motstånd vid 80 kronor. Aktien är relativt översåld (RSI på 33) och när aktien befinner sig i botten av den senaste tidens konsolidering mellan 70 och 80 kronor tycker vi att det kan vara ett bra ingångsläge att fiska upp denna för tillfället trendsvaga aktie.”

En månad senare kan vi konstatera att stödet höll och att aktien nu letat sig upp till taket i den pågående konsolideringen samtidigt som RSI har gått från 30 till 70. Tillsammans med en, enligt oss, sämre fundamental bild än tidigare tycker vi att det sammantaget kan vara läge att låsa in vinst.


Dustins kursgraf (gul linje) två år bakåt i tiden, RSI närmar sig överköpta nivåer (lila linje).

Vi ska givetvis inte dra alltför långtgående slutsatser av enbart en kvartalsrapport men vi anser dock att rapporten trots allt skapar en mer osäker fundamental bild av bolaget och vi väljer därför att stänga positionen och nöja oss med 8 procent i avkastning på mindre än en månad.


VBG Group

Vi tar en inledande position i industrikoncernen VBG Group för pengarna från Dustin-försäljningen.

VBG är en välskött industrirörelse i en expansiv fas. Nordamerika är en central del i intäktsbasen och utsikterna är ljusa, både i USA men också på andra geografiska marknader. Även om industrikonjunkturen avmattats något finns tillväxtmöjligheter för VBG. Både organiskt och via förvärv.

Värderingen är inte särskilt hög och givet starkt momentum i den underliggande affären är vår tro att en fortsatt god vinsttillväxt lyfter aktien under 2020. Den tekniska analysen pekar också på potentiell, flerårigt utbrott ur en relativt stabil konsolideringskanal. Det bådar gott.

Aktien är köpvärd kring dagens kursnivåer och plockas in. Riktkurs 200 kr med en placeringshorisont på 3 månader.

Efter förändringarna ser nu portföljen ut enligt nedan


Om Korta Portföljen

Vill du också få Korta Portföljen-inläggen i realtid? Ta del av Aktiespararnas Premiummedlemskapet och signa upp dig för Messenger-tjänsten här

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje vecka på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här

Dela med dig