Lagerautomationsbolaget får lämna Korta portföljen
Vill du se alla innehaven i portföljen och de aktuella kurserna - klicka här för att komma till Korta portföljens sida.
Volatil börs
Det har varit en exceptionellt volatil börs under veckan som gått med ett eskalerande tullkrig som vändes till paus, med undantag för tullarna mellan USA och Kina som består på mycket höga nivåer. Börsen reagerade minst sagt positivt på pausen med en rejäl rusning under torsdagens handel. Börsen är dock fortfarande ned jämfört med månadsskiftet.
Svensk industriproduktion sjönk i februari med 0,7% på årsbasis men tjänstesektorn steg med 2,6% på årsbasis. Månad mot månad noterades dock en nedgång i februari. Även BNP minskade i februari, därtill mer än väntat, med en sekventiell nedgång på 1,5% mot januari och -0,3% jämfört med februari 2024. Gladare var det dock hos hushållen som lättat på lädret. Konsumtionen steg i februari med 1,1% sekventiellt mot januari och 2,3% mot motsvarande period i fjol.
På den mycket volatila börsen framstår Clas Ohlson som ett under av stabilitet som en av få aktier som utvecklats positivt under turbulensen. Bolaget ökade försäljningen i mars med hela 17%, motsvarande 19% på organisk basis.
Vi såg en del transaktioner under veckan där Asmodee har tecknat ett avtal om att avyttra sin studio för digitala spel som ett led i renodlingen mot sin kärnverksamhet. Det är en interntransaktion där köpare är nuvarande ledningsgrupp. Affären väntas inte ha någon väsentlig påverkan på Asmodees resultat.
Fler transaktioner som noterades under veckan var Biotechbolaget Bico som avyttrar två verksamheter i form av Mettek och Visikol där det senare så sent som i fjol integrerades i verksamheten. Köpare är Sartorius Lab som betalar 80 MUSD på skuldfri basis.
Ytterligare nyheter inom hälsovård var att Xspray Pharma lämnat in en uppdaterad ansökan om marknadsgodkännande för sin kandidat Dasynoc till FDA i USA.
Riskkapitalbolaget KKR förvärvar konsumenthälsobolaget Karo Healthcare från EQT. Enligt uppgifter till både Financial Times och Bloomberg News rör det sig om en affär värd drygt 2,5 miljarder euro.
Vidare har Medicover förvärvat Cityfit, en operatör av fitnessklubbar, i Polen för motsvarande 1,4 miljarder kronor.
Slutligen noterar vi att Sectra har tecknat ett distributionsavtal med Paige, en AI-leverantör inom patologi.
Vi såg även en del nya avtal inom byggsektorn där NCC har tecknat fem asfaltskontrakt med norska Trafikverket (Statens vegvesen) med ett samlat ordervärde på 250 miljoner kronor. Sektorkollegan Skanska tog ett kontrakt i USA värt 1,1 miljarder kronor och Peab har fått i uppdrag att bygga 100 bostäder i Sälen.
Det har under veckan talats om en del ledningsförändringar där fastighetsbolaget Castellums vd Joacim Sjöberg informerat styrelsen om att han önskar avgå under 2026. En rörelse i motsatt riktning anas hos Essity som är nära att utse en ny vd, enligt uppgifter till EFN Finansmagasinet. Efter vad som uppges ha varit en stökig och bitvis långsam process, ska valet stå mellan två interna kandidater. Mest spektakulärt inom vd-svängen är dock rykten om att Börje Ekholm är på väg att få sparken, detta enligt EFN.
Under veckan kom också mer dåliga nyheter inom fordon. Traton, som äger Scania, varnade för att den nordamerikanska marknaden väntas krympa. Tratons leveranser föll preliminärt med 10% till 73 100 enheter vilket är i nedre delen av Tratons helårsprognos. En trög start på året var förväntat och helårsutsikterna upprepas. Som lök på laxen vinstvarnade Volkswagen med ett preliminärt rörelseresultat på 2,8 miljarder euro, att jämföra med förväntade 4,2 miljarder.
Rapportsäsongen är på väg och en tidig rapport som presenterats var lågpriskedjan Europris som bommade förväntningarna rejält. Rörelseresultatet landade på -37 Mkr mot förväntade 14 Mkr. Även omsättningen var lägre än väntat.
Marginellt utökat försprång mot index
Gårdagens tullpaus utlöste en kraftig rekyl i USA, vilket smittar av sig idag på Stockholmsbörsen och Korta portföljen med breda uppgångar. Avkastningen för portföljen summeras nu till 0,6% sedan starten (29/8) att jämföra med -11,0% för jämförelseindex (OMXSGI) under samma period. Försprånget mot index har därmed ökat marginellt den gångna veckan. Truecaller (+76%) och Storytel (+47%) är fortsatt de största bidragsgivarna sedan start medan Autostore (-30%) och Astra Zeneca (-27%) återfinns i botten.
Ser vi till den gångna veckan, så är majoriteten av portföljens innehav ned, trots dagens kraftiga rekyl. Veckans vinnare i portföljen är således ABB, som har haft en oförändrad kurs. Här har vi bland annat sett en order till ett japanskt satellitprojekt, en höjd rekommendation från Carnegie samtidigt som Deutsche Bank upprepade sin säljrekommendation. På andraplats hittar vi Betsson, som också den i stort sett har haft en oförändrad kurs i veckan. Här har nyhetsflödet varit desto tunnare, där vi endast har noterat en sänkt riktkurs men upprepad köprekommendation från DNB.
Veckans förlorare är Truecaller som har sett en nedgång på cirka 9%. Utöver nyheten om att Truecaller nådde en milstolpe den 1 april då antalet månatliga aktiva användare översteg 450 miljoner, så har även storägaren Peak XV Partners Growth fortsatt att minska sitt innehav den senaste tiden till att nu äga 8,1% av kapitalet och 3,7% av rösterna. Även Astra Zeneca hade en svag vecka med en nedgång kring 8 %, till följd av Trumps uttalanden om kommande tullar på läkemedel.
Sammantaget får man konstatera att det är tullutspel som präglat portföljens rörelse i veckan snarare än bolagsspecifika nyheter.
Säljer Autostore
Vi säljer Autostore och realiserar en förlust på cirka 30%. Autostore har, tyvärr, hängt med länge i portföljen. När vi tog in den för knappt ett år sedan såg det ut som om 2025 skulle bli ett år med återhämtning och då börsen oftast tar ut segern i förskott skulle det betyda en tidigare kursuppgång för lagerautomatiseringsbolaget Autostore som har slagsida mot cykliska kunder.
Fordon och verkstad stod för drygt 30% av omsättningen under 2024. Kläder och logistik med 3PL kunder (tänk: e-handel) som också är lite svajigt stod för knappt 35% av omsättningen. Här har återhämtningen inte kommit igång och sannolikt ligger investeringar och CAPEX en bit längre fram i cykeln för dessa kunder. Det syns också i att orderingången under det senaste kvartalet minskade med 12% och omsättningen minskade med knappt 7%. Orderingången ser ut att ha stabiliserats på en låg nivå, men det är svårt att se att det ska vända upp. Och inom Fordon, som utgör 9% av omsättningen, så är utvecklingen riktigt mörk med svaga utsikter för såväl Nordamerika som Europa.
Vi har också sett flera vinstvarningar i sektorn som därtill är mycket utsatt i det pågående tullkriget. Vi gillar bolaget och produkterna och ett plus är en tung slagsida mot EMEA som utgör 59% av omsättningen medan Nordamerika utgör mer modesta (men fortfarande signifikanta) 25%. Då vi inte ser någon vändning i närtid för Autostore och givet portföljens något kortare placeringshorisont, väljer vi att sälja aktien och placerar likviden i kassa tills vidare.
Korta portföljen tar härmed ett kort uppehåll under påsken och är tillbaka igen torsdagen den 24:e april.
För att ta del av alla våra affärer i Korta portföljen i realtid - följ oss på messenger.
Fotnot: Korta portföljen är en kortsiktig aktieportfölj som drivs av Aktiespararnas analytiker Lars Frick och Jacob Svensson. Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar men också att generera överavkastning mot jämförelseindex.