Kraftigt ras i förvaltarfavoriten - Analytikern kommenterar
Igår nåddes marknaden av nyheten att VD sedan sju år, Kristina Willgård, väljer att lämna sin tjänst senast den 31/12 2022. Nyheten bör ses som mycket negativ, då Willgård under sina sju år har lett Addlife till att bli än större inom sin sektor. Med Willgård försvinner en enorm kompetens, kunskap och ledarförmåga.
Med det sagt kan ersättaren såklart täcka upp, men just erfarenheten av sju år på ledande befattning inom den marknad som Addlife verkar inom är ett unikum. ”Efter snart sju år som vd för Addlife är det med blandade känslor jag tar detta steg.
Jag har haft förmånen att få leda resan från att skapa Addlife utifrån den spin-off som gjordes från Addtech 2016 till att bli ett Large Cap-bolag på Nasdaq Stockholm. Idag är Addlife ett ledande Life Science bolag i Europa inom utvalda nischer”, skriver Willgård när hon förklarar sitt beslut.
Vd-avgång tas emot negativt
VD-avgången tas emot negativt och tyvärr är det även hur man ska tolka bolagets rapport, som släpptes under fredagens morgon. Bolaget har tidigare drabbats av pandemin och alla de flaskhalsar som hör den till.
Delkomponenter som inte hinner produceras/inte kan produceras, fraktutmaningar med mera, men också uppskjuten vård har gjort att efterfrågan på vissa produkter har minskat.
Detta ledde till att den organiska omsättningen under kvartalet minskade med 12 %, men exkluderas covidrelaterarade omständigheter ökade den dock med 3 %. Sett till helåret ökade emellertid omsättningen med 52 % och här stod den förvärvade sådana för 43 %-enheter.
Addlifes kursgraf
”De globala försörjningskedjorna har under året varit utmanande. Råmaterial- och komponentbrist samt ökade fraktpriser har medfört störningar och ledtiderna har generellt ökat. Genom proaktivt arbete har flera av våra bolag lyckats kompensera för detta genom förändrade transportsätt och prisjusteringar i både befintliga och nya avtal”, skriver Willlgård i sitt VD-ord.
Vidare trycker hon just på den uppskjutna vården och dess implikationer för Addlife och dess dotterbolag. ”Utmaningarna inom sjukvården kvarstår dock med långa vårdköer samt en växande och åldrande befolkningen i Europa som kommer att kräva stora investeringar i sjuk- och hälsovården under kommande år.”
Kvartal vs. helår
Rörelseresultatet minskade under kvartalet från 278 msek till 245 msek och efter att finansiella poster exkluderas framkommer att kvartalets nettoresultat landade på 178 msek, vilket är lägre än samma period för ett år sedan (219 msek). En utdelning om 2 kronor per aktie föreslås, vilket är en höjning från förra årets 1,5 kronor per aktie.
Förståelig nedgång i aktien
Studeras siffrorna för helåret 2021 är det en mer muntrare läsning, men då en aktie inte handlas på historik utan på dess prognostiserade framtid är det förståeligt att marknaden handlar ned bolaget under fredagens öppning.
Under hela räkenskapsåret 2021 ökade EBITA-resultatet med 59 % till 1 273 MSEK och EBITA-marginalen uppgick till 15,9 %. Resultatet har genererat ett positivt operativt kassaflöde på 1 010 msek.
Beträffande resultatet är det en stolt Willgård som skriver: ”AddLife har alltsedan börsnoteringen i mars 2016 ökat EBITA med 48 procent per år vilket kraftigt överträffar vårt tillväxtmål om 15 procent. I december meddelade Nasdaq Stockholm att AddLifes aktie flyttas till Large Cap-segmentet från och med den 3 januari 2022.”
Serieförvärvarnas start på börsåret 2022
Addlife tillhör segmentet ”serieförvärvare” och dessa har, som grupp, haft en mycket tuff start på året. Mätt från den 1 januari 2022 och till torsdagen den 3/2 2022:s stängning är Addlifes aktiekurs ned med 31 % och studeras andra serieförvärvare, såsom Lagercrantz (-20,21 %) och Addtech (-19,44 %) framkommer att inte heller de har behandlats med silkesvantar av investerarna.
Addtech släpper sin rapport den 8 februari, medan Lagercranz släppte sin idag, den 3/2. Sistnämnda tycks ha haft ett mycket starkare kvartal än Addlife och således blir det än mer spännande att se vad Addtech presenterar under onsdagen den 8/2:s morgon.
Slutsats
Ska dagens rapport ses som ett undantag från tidigare historik? Det brukar sägas att bra bolag tenderar att fortsätta vara just det, bra. Alla ställs alltid, under en eller flera gånger, inför tillfälliga, mer krävande utmaningar. Vad som skiljer bra och starka bolag från dess motsatser är att förstnämnda klarar av utmaningarna och kommer ut starkare och bättre positionerade.
Givet att pandemin nu tycks övergå till en endemi finns det mycket som talar för bolaget och dess fundamentala utveckling. Emellertid har bolagets aktie handlats relativt högt då serieförvärvare har älskats under tider av låg- eller till och med minusräntor samt andra finansiella stimulanser.
När en aktie mer eller mindre är ”priced for perfection” räcker minsta lilla avvikelse från de samlade estimaten för att emottagandet skall bli blodigt.