Aktiespararna

Kraftsamling inför nästa steg

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
28 oktober 20187 min lästid

Allmän reflektion

Berg-och-dalbanan fortsätter på börsen. Taktpinnen varvas mellan säljare och köpare i ett härligt – och oförutsägbart - prissättningsmönster.

Det märks onekligen att volatiliteten har kommit tillbaka med besked igen.

Nervositeten ligger också tung i börsluften. Den pågående dragkampen mellan optimister och pessimister huruvida marknaden ska vända ned en runda till eller om botten är nådd för denna gång, är både fascinerande och fängslande.

Kort sagt händer mycket spännande just nu: allt från vinstvarningar till starka rapporter kryddade med vissa tveksamheter. Naturligtvis tänker vi på dagens rapport från Ericsson.

Intensiv period

De senaste veckorna har varit intensiva, både här på kontoret och i portföljen. Vi är mitt uppe i tidningsproduktion av ett nytt och härligt nummer av Aktiespararen som förväntas anlända till era brevlådor nästa vecka.

Samtidigt har ni sannolikt sett de organisatoriska förändringar som också pågår i förbundet. Dagens stora nyhet var att Aktieinvest avyttras till Pareto. Om ni missat denna nyhet, läs då mer om affären här (https://old.aktiespararna.se/nyheter/aktiespararna-saljer-natmaklaren-aktieinvest)

Vår vd Joacim Olsson har arbetat hårt för att få ihop den här affären och vi är mycket stolta över hans - och övriga i organisationens - insatser.

Aktiespararna är nu på väg in i en ny era och omstöpningsprocessen är snart slutförd.

Processen har tagit mycket tid och energi i anspråk, men vi är mycket förväntansfulla inför den nya strategin och strukturen. Vår förhoppning är att ni känner likadant.

Om ni inte redan är medlemmar i Aktiespararna är veckans definitiva rekommendation att gå med i gemenskapen här.

Hjälp dig själv genom att hjälp andra sparare. Gå med i Aktiespararna redan idag

Nu över till portföljen...

Orderboken fylls på i Mycronic

För en knapp månad sedan tog vi in teknikbolaget Mycronic (https://old.aktiespararna.se/popin/3679) i portföljen med investeringstesen att tillväxtförutsättningarna ser fortsatt goda ut med en orderbok som fortsätter att byggas på. Tillsammans med höga bruttomarginaler, en god intäktsmix och potentialen till förvärv kändes caset synnerligen intressant.

Igår tog bolaget emot en order på deras maskritare Prexision 800 från en kund i Asien i storleksordningen 30-35 miljoner dollar, en nyhet som fick aktien stiga närmare 10 procent.

Då aktien är hårt blankad med främsta argumentation att just orderingången ska börja vika blev det nog ”trångt i dörren” när korta positioner skulle täckas och vi fick en så kallad ”short squeeze”.

Aktien har haft det svårt att etablera sig över 100-kronorsnivån senaste halvåret men i och med gårdagens nyhet och en stängning kring 106 kronor kan detta förhoppningsvis bidra med ett varaktigt momentum till aktiekursen.

Vi inväntar med spänning Q3-rapporten i Mycronic som släpps på onsdag nästa vecka

Global Gaming 555

Med titeln ”Börsens billigaste tillväxtbolag” köpte vi in Global Gaming till portföljen förra veckan. Vi skrev bland annat: ”trots imponerande kundintag, en lönsam nisch och stark intäkts- och resultattillväxt har aktien legat på slaktbänken och nedgången är omotiverat stor”

Aktien har sedan dess stigit med 10 procent även den. En flygande start således.

Men spelsektorn är som bekant under press och vi är ödmjuka inför vetskapen att det mycket väl kan vara en ”dead cat bounce” vi ser och att aktien kan komma att fortsätta pressas.

Men fundamentalt ser det intressant och aktien är otroligt billig. För den som inte läste analysen, läs den i sin helhet här. (https://old.aktiespararna.se/nyheter/borsens-billigaste-tillvaxtbolag)

Vi behåller innehavet tills vidare, men vill samtidigt betona att risknivån i caset är hög.

Investors vd Johan Forssell vid rapportpresentationen under gårdagen

Investor

Ett av portföljens största innehav, Investor, fick ett svalt mottagande på sin rapport som presenterade under gårdagen. Detta trots att solida siffror.

Lite sämre tillväxt i det onoterade innehavet Mölnlycke samtidigt som vd Johan Forsells framtidsvy inte direkt andades optimism bidrog det till att aktien tillslut stängde kring nollan på 381 kronor.

Vi tycker det var en bra rapport och vi tror att aktien ska fortsätta upp. Substansrabatten uppgår nu till hela 28 procent, vilket är väldigt högt enligt vår mening.

NRC Group

Norska NRC Group fortsätter sin resa till nya höjder. Tongångarna har varit märkbart positiva sedan det finska förvärvet aviserades.

Det är glädjande, trenden är stark och vi behåller aktien ett tag till.

Övriga händelser i portföljen

Denna vecka väljer vi alltså att inte köpa något nytt till portföljen, utan vilar på hanen.

Förra veckan plockades fyra nya aktier in och ett lugnare tempo var darför att vänta denna vecka.

Även om vi har en fylld bevakningslista vill följa prissättningen en vecka till innan mer kapital sjösätts.

Marknaden samlar just nu kraft inför nästa stora steg.

Huruvida det blir på upp- eller nedsidan får vi se nästa vecka..

Portföljen i sin helhet finner ni nedan


Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Dela med dig