Aktiespararna

Kungafamiljens innehav - aktien de dumpat totalt

Av Jessika Bouveng
11 september 20232 min lästid
Kung Carl Gustaf, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria.Foto: TT
Är du intresserad av att investera kungligt? Då är ett Lundberföretag ingenting för dig. Analyssajten Placera har listat de aktier som kungafamiljen äger - och bolagen man valt att dumpa.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Kungafamiljen kontrollerar aktier i portföljerna Gluonen och Galliera där värdet uppgår till ungefär 100 miljoner kronor. Gluonen tillhör kungabarnen och består av 14 bolag och aktier för 52 miljoner kronor.

Största innehavet utgör Investor på nära 25% av portföljen. Det näst största innehavet är folkaktien Volvo på 13% och på tredjeplats kommer verkstadsjätten Atlas Copco som har ett värde på 12,6%.

Ser man till den andra portföljen, Galliera, så innehåller den 18 aktier. Även här så är Wallenbergbolaget Investor det största innehavet med 17,8 % av depån.

Dumpat allt i Alleima


Gemensamt för de båda depåerna är att man i år har valt att dumpa hela innehavet i Sandviks avknoppade bolag Alleima där Industrivärden är den största ägaren med Fredrik Lundberg i spetsen.

Utöver Alleima så har Gluonen även dumpat alla aktier i friluftsbolaget Thule. Istället har man valt att ta in Alimak och Cavotec, som säljer utrustning till hamnar.

Gallierafonden, vars ursprung enligt analyssajten Placera är en gåva från Kejsar Napoleon år 1813 till Joséphine de Beauharnais, har under 2023 även dumpat Swedbank, Afry, NCC, Kinnevik samt Ericsson.

Nya innehav är Alimak, Medicover och Securitas.

Kungafamiljens aktieinnehav

Gluonens innehav:

Investor
Volvo
Atlas Copco
Sandvik
Bure Equity
Latour
Medicover
Alimak Group
Getinge
SCA
Cavotec
Bravida
CTEK

Galleirafondens innehav

Investor
Industrivärden
Handelsbanken
SEB
Essity
Volvo
Sandvik
Alfa Laval
Skanska
Electrolux
Hexagon
Alimak Group
Medicover
Securitas
H&M
Getinge
Arjo

Källa: Holdings

LÄS MER: Veckans aktie: Nu trycker vi på köpknappen - värderingen är attraktiv

LÄS MER: Börsveckan: Aktien för billig för att avstå

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Marknadsnyheter

Dela med dig