Aktiespararna

Kuslig statistik - kris nästa?

Av Redaktionen
23 augusti 20173 min lästid

Svensk statistik under sommaren har varit "osannolikt stark" och även de offentliga finanserna är oväntat starka. BNP-utfallet för andra kvartalet kommer dock troligtvis att revideras ned, något som lagerstatistik antyder.

Det sade Sven-Arne Svensson, chefekonom på Erik Penser Bank, vid en pressträff på onsdagen.

Han konstaterade att det för tillfället ser ganska bra ut för svensk ekonomi, men varnade samtidigt för att siffrorna är "otäckt lika" hur de sett ut inför tidigare kriser.

"Det finns väldigt stora risker, men frågan är om de slår igenom nästa år eller om fem år. Jag tror att det spricker någon gång, utvecklingen är rätt skrämmande", sade chefekonomen.

Han noterade att geopolitiska risker alltid finns, men lyfte främst fram de inhemska riskerna i form av höga bopriser och högt skuldsatta hushåll.

Sven-Arne Svensson sade att han tycker det är konstigt att inget görs med ränteavdragen då de riskerar att äta upp en allt större del av statens finanser.

"Om räntorna börjar stiga tror jag att många hushåll kan få problem", sade han och tillade att det skulle leda till minskad konsumtion, lägre sysselsättning och i slutänden även påverka bankerna.

På en fråga om vad Riksbanken skulle kunna göra om bostadsbubblan spricker svarade han att han anser att Riksbanken satt sig i en sits där inget de gör blir riktigt bra. Han är kritisk mot minusräntorna eftersom de minskar utrymmet att agera vid en kris, men tror att kvantitativa program skulle kunna införas även här om statens finanser försämras snabbt.

"Jag är nästan alltid mest orolig för vad som händer med de offentliga finanserna", sade han.

Sven-Arne Svensson påpekade att svenskarnas sparande är högt, även om en hel del är låst i avtalspensioner och PPM-sparande. Det finns "ett visst utrymme" att ta av.

"Men svenskarna har avsevärt större räntebärande skulder än tillgångar, och därför får kommande räntehöjningar en negativ effekt på de disponibla inkomsterna."

Beträffande Riksbanken bedömer Erik Penser Bank att de vid sitt nästa möte, den 6 september, justerar upp räntebanan något och höjer reporäntan en första gång under första halvåret 2018, följt av ytterligare en höjning under andra halvåret.

Banken spår lite högre timlöneökningar än Riksbanken, vilket ger en lite högre inflation.

"Mycket hänger nog på vem som blir ny riksbankschef när det gäller räntehöjningarna", tror Sven-Arne Svensson.

Dela med dig