Aktiespararna

Kvalitetsaktier till nedsatt pris

1 april 20205 min lästid
Daytrading graf.
När börsen känns hopplös och framtidstron är stukad brukar investerare söka sig till tryggare hamnar. På kapitalmarknaden är det i regel obligationer, japanska yen, Schweizerfranc, ädelmetaller och trygga hyresfastigheter som lockar i tider av oro.

Kvalitetsaktier är ett annat segment som ger trygghet i en svår tid. Hur kvalitet definieras skiljer sig mellan olika personer, men i detta sammanhang syftar etiketten på bolag med en lång och bevisad lönsamhetshistorik, med affärsmodeller som klarat kriser tidigare och som återfört stora värden till sina ägare genom utdelningar.

Just nu är situationen exceptionell med uppskjutna bolagsstämmor och indragna utdelningsförslag. Osäkerheten är stor, men när läget väl normaliseras är grundtipset att utdelningsspåret återupptas för kvalitetsbolagen.

Investor (kurs 440 kronor)

Wallenbergs investmentbolag är aldrig fel. Eller som Aktiespararens senioranalytiker Dag Rolander skrev i en analys i början av 2020;

”En aktie för soffliggare. Men också för barn, barnbarn, kloka och smarta. Hög kvalitet som säljs till rabatt är oemotståndligt”

Formuleringen fångar precis det som Investor erbjuder. Bred och förstklassig exponering till ett bra pris. Investmentbolagsaktien handlas för närvarande med en rabatt på över 20 procent.

I Investor-portföljen finns både noterade innehav, med kvalitetsbolaget Atlas Copco och läkemedelsjätten AstraZeneca som hörnstenar, samt onoterade pjäser som flaggskeppet Mölnlycke och Permobil. Det är en bärkraftig mix mellan cykliskt och defensivt.

Investor är en utmärkt aktie att månadsspara i.

Saab (kurs 185 kronor)

Ett annat bolag inom Wallenbergsfären är försvarskoncernen Saab. Aktien har – trots sina defensiva kvalitetsattribut – åkt på storstryk på börsen. Striden i det breda börsraset 2020 må ha förlorats, men än är inte kriget förlorat. Och aktien har stor comebackpotential.

En av anledningarna till att kursen har pressats är AP-fondernas så kallade ombalansering. Eller rättare sagt: AP:s kraftiga utförsäljning.

När stora aktievolymer ska ut i en stressad marknad blir resultatet en kraftigt fallande kurs. Hittills i år är Saab-aktien minus 41 procent.

För fyndjägaren kan det vara läge att ta en extra titt på Saab, särskilt när bolaget värderas till ev/ebit 11 gånger på rullande tolv månader.

Fenix Outdoor (kurs 615 kronor)

Friluftstrenden är här för att stanna. Få svenska varumärken är lika förknippat med utomhusliv och vandring som Fjällräven, som ingår i det svenskschweisiska börsbolaget Fenix Outdoor.

Konceptet är ett tidlöst, även om retailfrossan med utbredd butiksdöd kombinerat med coronakrisen, spillt över på bolaget.

Naturkompaniet, ett av sfärens fysiska butiksben, känner givetvis av rådande marknadsläge. Det gör även andra benet Globetrotter, som har ett tiotal butiker i Tyskland.

För att hindra smittspridning går butiksnätverket på sparlåga, inte minst i Tyskland där i princip hela detaljhandeln håller stängt förutom dagligvaru- och apoteksbolag. Det kommer att synas i siffrorna.

Men ett eller två förlorade kvartal gör ingen sommar. Tvärtom är det precis i dessa lägen kvalitetsbolag ska förvärvas.

Fyndjägaren kan därför ta sig en titt på Fenix Outdoor som, rullande tolv månader, värderas till ev/ebit 10 gånger. Det var länge sedan Fenix var så billigt - även om den framåtblickande värderingen givetvis blir högre på grund av den förväntade lönsamhetspressen.

GHP Speciality Care (kurs 13,50 kronor)

Sjukvård fungerar i alla lägen. Specialistleverantören av sjukvårdstjänster, GHP, har visat att det finns stora fördelar genom att fokusera verksamheten på ett fåtal terapiområden.

För tillfället är läget exceptionellt i bolaget. Planerade operationer skjuts på framtiden när patienterna är oroliga för att bli smittade av coronaviruset. Det hämmar affären.

Men strukturellt ligger bolaget och affärsmodellen helt rätt i tiden.

Nu ska även GHP bistå med intensivvårdspersonal till den svenska sjukvården. Hur ersättningen ser ut är ännu oklart, men när läget normaliseras återupptas den ”vanliga” verksamheten snabbt.

Kabe (kurs 105 kronor)

Man ska ha husvagn. Eller inte. Husvagns- och husbilsbolaget Kabe har fullständigt rasat på Stockholmsbörsen i år.

Förändrade skatteregler och en avvaktande konsument har påverkat försäljningen av husvagnar och husbilar kraftigt negativt i Sverige.

Men till p/e 8, ev/ebit på 7,5 gånger respektive ev/sales 0,44 är läget helt klart intressant. Bolaget har en eftermarknadsaffär, låneräntan är låg och varumärket Kabe (& Adria) är välkänt bland campingentusiaster.

Kabe har genomlevt många kriser tidigare och alltid kommit tillbaka. Frågan är bara om det är för tidigt att fiska upp aktien. Varselvågen är enbart i sin linda och det kan bli mycket värre innan det blir bättre vad gäller inköp av husvagnar och husbilar. Samtidigt är mycket elände redan inprisat i Kabes aktiekurs.

Christoffer Ahnemark


Dela med dig