Aktiespararna
Annons

Läkemedelsbolaget genomför företrädesemission – utvecklar läkemedel mot cancer

Av Analysguiden
29 januari 20243 min lästid
Hamlet BioPharma har byggt upp en innovativ portfölj av 15 läkemedelsprojekt för behandling och prevention av cancer och infektionssjukdomar. Huvudfokus ligger på utvecklingen av effektiva läkemedelskandidater för att bekämpa cancer och infektioner och bolaget driver för närvarande tre kliniska studier. Nu vill bolaget stärka kassan för att säkra fortsatt projektutveckling.

Nyemissionen på cirka 40 miljoner är tänkt att säkra fortsatt finansiering av nya läkemedel, bland annat av läkemedlet Alpha1H som dödar många olika typer cancerceller, inklusive de celler som orsakar cancer i urinblåsan.

– Cancer i urinblåsan är en vanlig, kostsam och svårbehandlad sjukdom som saknar effektiva läkemedel för både tidig och avancerad sjukdom. Patienternas livskvalitet påverkas drastiskt, och återfallsfrekvensen är hög, säger Catharina Svanborg, grundare och styrelseordförande.

I november 2023 fick bolaget Fast Track status från FDA för sin läkemedelskandidat mot blåscancer; Alpha1H. Fast-track är en speciell status som FDA tilldelar vissa läkemedelskandidater som visar lovande effekter mot allvarliga sjukdomar där det finns ett tydligt medicinskt behov. Syftet är att påskynda utvecklings- och granskningsprocessen för att få fram nya behandlingsalternativ till marknaden.

– Det här är ett bevis att vår läkemedelsutveckling är viktig, och att våra resultat uppfyller FDA:s krav. De kliniska studierna av Alpha1H visar bland annat att tumörerna minskar i storlek hos över 80 procent av patienter som behandlats under en månad, säger Catharina Svanborg.

Parallellt med Alpha1H fokuserar Hamlet BioPharmas team på utveckling av nya läkemedel för behandling av infektion och inflammation. Bolaget har patenterat nya immunterapier mot bakteriella infektioner som alternativ till antibiotika och driver två Fas II studier med läkemedlet IL-1RA (anakinra) mot viktiga kliniska indikationer. Nyligen publicerade de resultat i djurmodell som visade på kraftfulla effekter mot svåra urinvägsinfektioner orsakade av antibiotikaresistenta bakterier.

– Svåra urinvägsinfektioner är ett stort problem för kvinnor i stora delar av världen, inte minst på grund av antibiotikaresistenta bakterier, som gör sjukdomen svår att behandla, säger Ines Ambite, forskare knuten till bolaget.

– Vi ser positivt på framtiden. Det finns en stor potential på marknaden för våra läkemedelskandidater inom cancerbehandling och immunterapi, säger Martin Erixon, VD för bolaget.

Emissionsbelopp: Bolaget siktar på att ta in cirka 40 MSEK. Vid full teckning tillförs bolaget genom emissionslikviden cirka 80,6 MSEK.

Teckningskurs: 1,12 SEK

Teckningsperiod: 2024-01-24 till 2024-02-07

Avstämningsdag: 2024-01-24

Villkor: Den som på avstämningsdagen den 22 januari var registrerad som aktieägare i Hamlet BioPharma äger företrädesrätt att teckna aktier av serie B i bolaget.

Läs mer och ta del av erbjudandet här.

Dela med dig