Aktiespararna

Lista: Aktierna som miljonärerna köper och säljer

Av Elin Hanspers
2 november 20233 min lästid
Investor B toppar listan över de mest populära aktierna.Foto: TT
Detta är aktierna och fonderna som har lockat Avanzas private banking-kunder.

Oktober blev en dyster börsmånad och OMXSGI stängde ner -3,51% för månaden. Det innebär att årets börsuppgång i stort sett utraderades. Samtidigt har månaden bjudit ytterligare en rapportperiod. Men vilka aktier har då lockat miljonärerna?

Mest köpt bland Avanzas private banking-kunder var Investor B. Investor A kommer in på en fjärdeplats. Avanza noterar i deras blogg att rapporten mottogs med en nedgång på knappt 1%. Uppgifter nästa dag om att vd Johan Forssell kommer att avgå i maj 2024, fick aktien att ytterligare sjunka 5%.

”Detta gav många investerare möjlighet att komma in i bolaget runt kursen 200 kr vilket även avgående Johan Forssell passade på att köpa utnyttja genom att köpa ytterligare 15 000 aktier”, skriver Avanza.

På en andraplats på köplistan kommer Nibe, följt av Rusta, som börsnoterades under månaden. Avanza noterar att det skett en rad insynsköp i aktien och att många investerare velat vara med från start.

Mest köpta aktierna

  1. Investor B
  2. Nibe
  3. Rusta
  4. Investor A
  5. Volvo B
  6. Handelsbanken A
  7. Latour B
  8. Tele2 B
  9. Cibus Nordic Real Estate
  10. Novo Nordisk B

På listan över de mest sålda aktierna toppar SAS. Under månaden kom ju också nyheten att danska staten och Air France-KLM blir nya storägare, att det inte finns något värde kvar för befintliga aktieägare och att SAS kommer att avnoteras från börsen. Aktien sjönk 82% vid beskedet.

”Aktien har sedan dess handlats väldigt volatilt då det kommit nya uppgifter om att förlorande part i budstriden, Apollo försöker stoppa affären. Fortsättning följer men risken är stor att aktien kommer bli värdelös vilket även VD Anko Van der Werff varit tydlig med!” skriver Avanza.

Mest sålda aktierna

  1. SAS
  2. EQT
  3. Viaplay Group B
  4. Telia Company
  5. Nordic Waterproofing Holding
  6. Millicom Int. Cellular SDB
  7. Clas Ohlson B
  8. SBB B
  9. Apple
  10. Calliditas Therapeutics

Mest handlade fonderna

De fonder som lockat prive banking-kunderna mest i oktober är globalfonder, följt av Sverigefonder.

”Tillväxtfonder är återigen med på listan efter en tids frånvaro vilket är intressant. Det talas mycket om att bland annat Indien är en av de ekonomierna som växer snabbast just nu. Mest sålda ser vi att hedgefonder fortsatt har det svårt att locka investerare samt att kunder säljer räntefonder i utländsk valuta”, skriver Avanza.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig