Aktiespararna

Lista: Börsens lägsta P/E-tal

Av Göran Lind
10 maj 20234 min lästid
P/E är det kanske vanligaste värderingsmåttet på börsen där P står för price=aktiekursen och E för earnings=vinst per aktie. Ett lågt P/E-tal betyder att börsen sätter ett lågt värde på bolagets vinst.

Listan nedan visar bolagen på Stockholmsbörsens Large cap med lägst P/E-tal (bolag som gör förlust samt investmentbolag är bortsorterade). Vinsten avser i de här fallet historisk vinst på rullande tolv månader, enligt senaste rapporten.

Ett lågt P/E-tal betyder inte nödvändigtvis att en aktie är billig och att den är köpvärd. Det finns oftast goda förklaringar till en låg värdering, när historisk vinst används kan det handla om att bolaget genomgått en konjunkturtopp och bedöms ha svagare vinster framöver. Det återspeglas också i listan som domineras av bygg- och fastighetsbolag, banker samt skogsbolag. (Orröns extremt låga tal förklaras av engångsvinst vid sammanslagningen av Lundin Energys prospekterings- och produktionsverksamhet med Aker BP).

Stendöd marknad

Byggbolagen har haft goda år men med ränteuppgången och pressad hushållsekonomi är marknaden för främst nya bostäder i princip stendöd. Fastighetsbolagen är som bekant i varierande grad pressade av högre räntor och risk för värdenedskrivningar. I de historiska vinstsiffrorna ingår också en del orealiserade värdeökningar, som marknaden förhåller sig delvis skeptisk till. Sammantaget håller det nere värderingen av de senaste tolv månadernas vinster.

Skogsbolagen har haft rekordår med höga priser på allt från massa till förpackningar och trävaror. Nu har tiderna blivit bistrare vilket syns i Q1-rapporterna, utsikterna är dystra och därför kan ett bolag som Billerud kan köpas för bara drygt 5 gånger vinsten. Liknande scenario håller nere Boliden på 9.

AB Volvo och Sandvikavknoppningen Alliema handlas till P/E 11 respektive 7 trots mycket starka rapporter, även i första kvartalet. Här handlar det snarare om rädsla för en lågkonjunktur som ännu inte syns. ”Alla letar efter en lågkonjunktur men ingen hittar den”, sade Alleimas vd Göran Björkman till DI.

Noterbart är att lastbilstillverkarens namne inom personbilar, Volvo Cars, handlas till 7,5 gånger vinsten. Även här spökar sämre konjunktur, i kombination med oro för hur bolaget ska stå sig på elbilsmarknaden och mer specifika problem i delägda Polestar.

Oro för bolån

Storbanker har nästan alltid låga P/E-tal, främst till följd av långsiktigt låg vinsttillväxt. Så även nu. Bland annat internationell bankoro och risk för fallande eller negativ tillväxt på bolån håller nere värderingarna i bankerna, de har också tjänat mycket pengar det senaste året tack vare stigande räntor. De två mest bolåneberoende bankerna, Swedbank och Handelsbanken, värderas under 8 gånger de senaste tolv månadernas vinst.

P/E-tal vid aktiekursen den 8 maj

Bolag - P/E-tal

Orrön Energy - 0,02*

International Petroleum Corp. - 4,2

Balder - 4,9

Platzer Fastigheter Holding - 5,4

Billerud - 5,4

Stora Enso - 6,8

JM - 6,8

Alleima - 7,2

Pandox - 7,2

Volvo Cars - 7,5

NCC - 7,5

Handelsbanken - 7,7

Swedbank - 7,8

Peab - 7,8

Bilia - 8,0

Skanska - 8,0

SEB - 8,1

Arion Bank SDB - 8,2

Nordea Bank - 8,3

Boliden - 9,1

NP3 Fastigheter - 9,1

Securitas - 9,4

Ericsson - 10,6

Volvo - 10,8

Atrium Ljungberg - 10,9

Storskogen - 10,9

New Wave11,4Holmen11,5Trelleborg12,6Loomis13,1Dometic Group13,8Traton14,2

Källa: Millistream

*Vinsten (E) inkluderar engångsvinst vid sammanslagningen av Lundin Energys prospekterings- och produktionsverksamhet med Aker BP

Dela med dig