Aktiespararna

Lista: Här har huspriserna stigit mest

Av Elin Hanspers
8 februari 20242 min lästid
Priserna på småhus har sjunkit den senaste tremånadersperioden. Här är de län och kommuner där priserna sjunkit - och stigit - mest.

Under den senaste tremånadersperioden sjönk huspriserna i Sverige med 1% jämfört med föregående tremånadersperiod, enligt SCB, men i vissa län såg det ljusare ut.

I Gotland steg priserna med 3%, i Jönköping och Västernorrland steg de med 2% och i Västerbotten och Dalarna steg priserna med 1%. På motsatt sida sjönk priserna mest i Jämtland och Örebro, med 5%, följt av Västmanland och Blekinge, där priserna föll med 4%.

I storstadsområden Storstockholm och Storgöteborg sjönk priserna med 2 respektive 1% medan de var oförändrade i Stormalmö.

Sett till Sveriges största kommuner noteras de största uppgångarna i Falun och Örnsköldsvik, med 7%, följt av Borås, med 6%, och Eskilstuna, Jönköping och Hässleholm, med 5%.

De största nedgångarna noteras i Örebro, med 7%, följt av Växjö och Skövde med 6%, och Norrtälje, Varberg och Trollhättan, med 5%.

Gotland står ut på årsbasis

Sett till årsbasis sjönk huspriserna med 4% den senaste tremånadersperioden. Endast två län noterar stigande priser, Gotland, med hela 10% och Norrbotten, med 4%. Sjönk gjorde priserna mest i Västmanland, med 10%, följt av Kronoberg, med 9% och Västerbotten, Gävleborg, och Blekinge, med 7%.

I Storgöteborg, Storstockholm och Stormalmö sjönk priserna med 5, 4, respektive 3%.

I ett fåtal kommuner har priserna stigit även på årsbasis. På Gotland steg priserna med 10%, i Örnsköldsvik med 9%, i Uddevalla med 3% och i Stockholm med 1%. Sjönk gjorde priserna mest i Varberg, med 15%, följt av Karlstad, med 13%, och Skellefteå, med 12%.

LÄS MER: Sjunkande bostadspriser - men mäklarna ser ljusning

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig