Aktiespararna

Lista: 15 aktier för portföljen inför tuffa perioden

3 maj 20232 min lästid
Nättidningen plockar in högutdelaren bland sina favoriter inför den svagare perioden.

Sommarhalvåret är historiskt sett klart sämre än vinterhalvåret på börsen och ”sell in May, and stay away” är ett vanligt talessätt i många strategianalyser och artiklar. Dock har rapportperioden än så länge visat sig stark och nättidningen Placera ser en rad köpvärda aktier för tillfället.

Tidningen väljer inför maj månad att göra en del förändringar i sin månadslista. Två nya bolag tar plats.

Denna månad utgår franska Universal Music, tyska Volkswagen och amerikanska Copart. In kommer istället amerikanska nöjeskonglomeratet Disney och svenska Handelsbanken. Att ta in högutdelaren Handelsbanken motiveras just av sin höga direkavkastning och banken klarade sig bra genom finanskrisen.

"Handelsbanken handlas till P/E 8 och har en direktavkastning på nästan 6 procent. Av storbankerna var det SHB som klarade sig bäst genom finanskrisen och aktien handlas just nu inte långt från den värdering som var då, trots en bra Q1-rapport och stadigt växande intäkter och vinster." skriver Placera.

Placeraredaktionens portfölj består för maj av följande 15 aktier: svenska Knowit, Nordic Waterproofing, Handelsbanken, Dustin, Fagerhult, Cloetta och SCA, tysk-svenska Traton, tyska Bayer och Porsche, amerikanska Mondelez, Monster Beverage och Walt Disney, franska Air Liquide samt nederländska Alfen.

Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj.

LÄS MERKöp investmentbolaget - rabatten nästan rekordhög

LÄS MERAktien totalrasat - men här finns mycket som lockar

Dela med dig