Aktiespararna

Målvaktshjältens dyrköpta aktietavlor: ”Nyttigt att lära sig”

Av David Flatbacke-Karlsson
31 oktober 20183 min lästid

Carl Törner, Tommy Söderström och Robert Andersson. Foto: Unga Aktiesparare.

Förre ishockeystjärnan Tommy Söderström fick en tuff start på investerarkarriären.
Nu berättar han om felbesluten som öppnade ögonen för långsiktigt sparande.
– Jag förstod att det skulle löna sig, säger han i Unga Aktiesparares podcast ”Aktiekompisar”.

Idrottskarriären gjorde Tommy Söderström förmögen.

Efter att ha lagt skydden och hjälmen på hyllan har han levt på att förvalta sina pengar.

Men det var först efter två dyrköpta missar som fokus hamnade på en stabilare form av investeringar.

Tre VM-medaljer, varav två guld, två SM-guld iklädd mesta mästarna Djurgårdens IF:s blåa dress och över 150 matcher i NHL. Karriären på elitnivå varade i mer än tio säsonger och Tommy Söderström skrev in sig i svenska folkets hjärtan.

Tommy Söderström är sedan länge en hängiven och även framgångsrik aktieplacerare. Men i början av investerarresan gick han på ett par tuffa nitar. Den första ägde rum 1989 när han, vid sidan av ishockeyspelandet i Djurgården, arbetade på Atlas Copco.

– Vi fick erbjudanden om att investera i bolaget. Men då skulle vi handla med konvertibler (ett instrument som liknar en obligation) och jag förstod mig inte på det. Att inte köpa Atlas Copco var min första miss, säger han i Unga Aktiesparares podcast ”Aktiekompisar”.

Kort därefter förlorade han mycket pengar i samband med en misslyckad aktiesatsning.

– Jag lånade 50 000 kronor och torskade allt på ett bolag som hette Skåne-Gripen. Det var nyttigt i och med att jag fick lära mig att allt inte går upp hela tiden.

Hyllar ränta-på-ränta-effekten

Den i dag 49-årige Tommy Söderström, även känd för sin medverkan i ”Mästarnas mästare” i SVT, har varit aktieintresserad i nära 30 år. Men det tog ett tag innan han verkligen föll ordentligt för sparformen.

– Innan jag började tjäna pengar spelade jag bland annat på hästar. Men sedan förstod jag att aktier var det som långsiktigt skulle löna sig. Hade jag vetat det för 30 år sedan hade min portfölj varit ännu bättre. Men jag klagar inte nu heller.

Tommy Söderström lyfter fram ”ränta-på-ränta-effekten” och dess framgång. Han har blivit en alltmer försiktig placerare i takt med att åren har passerat revy.

– Det var i NHL som jag fick ganska bra lön. Jag gillar att sova gott om nätterna och tycker om investmentbolag. Investor och Latour är två favoriter. Investmentbolag och småbolagsfonder är en bra kombination.

Målvaktsikonen berättar även att han har tagit kontroll över sina brorsbarns aktiedepåer för att hjälpa dem i rätt riktning.

– Jag går in där och köper investmentbolag varje månad. De kommer att vara glada om 20–30 år, säger Tommy Söderström.

Det här är Tommy Söderström

Född: 17 juli 1969 i Stockholm.

Aktuell som: Lever på aktieaffärer och sparade pengar efter en karriär som hyllad ishockeymålvakt.

Klubbar (i urval): Djurgårdens IF, Philadelphia Flyers och New York Islanders.

Framstående meriter: Två guld och ett silver i VM med svenska landslaget, två SM-guld med Djurgården och över 150 matcher i NHL.

Dela med dig