Aktiespararna

”Man ska ha höga förväntningar på Linc”

Av Redaktionen
23 augusti 20236 min lästid
Karl Tobieson, vd på Linc sedan 2020.
Aktiespararen har tittat närmare på några av börsens mindre uppmärksammande investmentbolag. Den här gången är det Lincs tur.

Linc är ett investmentbolag med fokus på medicinteknik och biotech i Norden. Sedan börsnoteringen 2021 har aktien handlats med en premie nästan hela tiden.

När Linc gick till börsen i maj 2021 sattes introduktionspriset till 67 kronor. Drygt två år senare ligger kursen på samma nivå. Samtidigt har börsen tappat omkring 10%. Något som gör att Linc sticker ut bland investmentbolagen är att aktien nästan alltid handlas med en premie, dvs högre än det rapporterade substansvärdet. I dagsläget ligger den på 20% enligt tjänsten IBIndex.

Det bygger på den onoterade portföljens värdering per 30 juni men i Lincs fall är den onoterade portföljen bara 10% av totalen så premien handlar mest om aktiemarknadens tilltro till ledning och styrelse och deras förmåga att hitta bra investeringar.

”Premie eller inte är inget vi egentligen följer så noga men vi har inget problem med att aktien handlas till en premie. Vi tycker man ska ha höga förväntningar på Linc”, säger Karl Tobieson, vd på Linc sedan 2020.

Han har jobbat tillsammans md Lincs grundare, ordförande och störste ägare, biotechbolagsnestorn Bengt Julander sedan 2007 när Julanders Linc kom in som storägare i Medcap där Tobieson då var aktiv ägare. Julander tog sedan posten som ordförande och Tobieson blev vd. Medcap är också Lincs största innehav.

I år har aktien gått dubbelt så bra som börsen med en uppgång på knappt 13%, mycket tack vare de tunga innehaven i Medcap och Sedana som båda gått klart bättre än börsen. Medcap är upp över 40%.

Innehavet Calliditas ligger i linje med börsen i år men har gått bra senaste månaden efter att ha återhämtat sig efter en viss besvikelse över försäljningssiffrorna.

De fyra största innehaven, Medcap, Calliditas, Stille och Sedana har funnits med länge i portföljen.

”Vi säljer väldigt sällan innehav. De fyra tyngsta innehaven ,Medcap, Sedana, Calliditas och Stille har varit med i princip sedan början, alltså 15–20 år. Vi ligger kvar så länge vi tror att vi kan tillföra bolaget något som aktiv ägare och det finns potential kvar i bolaget”, säger Karl Tobieson.

”Förra hösten köpte vi på oss en del aktier i Calliditas på nivån 65 till 75 kronor. Vi har en relativt stor exponering idag och bör nog inte öka för att hålla portföljen balanserad men ser inga skäl att minska. Calliditas har fortfarande stor potential och ligger bara i början av sin kommersialisering. Medcap är en tung post men det finns inget skäl för oss att minska av riskskäl. Medcap i sig är diversifierat”, lägger han till.

Med omkring 90% i noterat är det inte svårt att replikera portföljen vilket kan vara lockande då Linc handlas med en premie men det är inte något som är vanligt, såvitt man känner till på Linc.

”Vad vi vet är det inte så mycket replikerande bland investerarna men vi vet att en del aktieägare köper på sig extra poster i våra tre stora innehav och då blir det ju som en sorts turbo i deras portfölj”, säger Karl Tobieson.

Att jämföra Linc med vanliga läkemedelsfonder ligger nära till hands men enligt Karl Tobieson har man omkostnader på bara omkring en femtedel av en fond, dessutom möjligheten att vara aktiv huvudägare vilket inte är möjligt i ett fondformat, Dessutom har man tillgång till ett unikt affärsflöde.

”Vår utgångspunkt när vi tittar på investeringar är att de ska vara av den mindre riskfyllda sorten, med kända substanser där det kanske handlar om att nya sätt att leverera substansen, förbättra den eller hitta nya användningsområden. Vi ska också kunna spela en aktiv roll som ägare, att driva på utvecklingen i bolag är kärnan i Linc,” säger han.

Mindre biotechbolag har haft det kämpigt på börsen senaste året när ränteuppgången slagit mot tillväxt- och förhoppningsaktier. Uppköp i sektorn är rätt vanligt när de större spelarna fyller på sin pipe-line med lovande produkter.

”Det har redan skett en del transaktioner inom både medtech och biotech under 2022 och 2023 och det blir nog fler. Just nu är finansiering den stora frågan för många bolag. Jag tror det kan bli en del utslagning bland bolag som inte får vidare finansiering. Tillgänglig finansiering har minskat radikalt men det innebär också en möjlighet för oss att komma in i bolag på attraktiva nivåer,” säger Karl Tobieson.

En aktie i portföljen som Tobieson tycker är lite förbisedd och missförstådd bland investerare är InDex där Linc äger 13%, innehavet utgör lite över 1% av substansen.

”Det är en aktie jag tycker är klart missförstådd och felvärderad. Den har haft en tuff resa på börsen men avtalet med japanska Viatris är värt upp till 50 miljoner dollar. Det tycker jag inte riktigt har slagit igenom i aktien även om den stigit lite efter nyheten. Reaktionen har varit överraskande blek. Det ser ut som en riktigt lovande industriell affär”, säger han.

Lincs kassa är välfylld med 650 miljoner kronor vilket också är en bidragande orsak till att utvecklingen i aktien ändå varit dämpad sedan noteringen.

”Vi kan definitivt tänka oss att investera hela kassan. Vi har kommit halvvägs med att sätta det kapital vi tog in vid noteringen i arbete”, säger Tobieson.

LincIntervjuer

Dela med dig