Aktiespararna

Många aktier har dragits med i raset - lär handlas upp kraftigt

Av Cristofer Andersson
5 april 20236 min lästid
Cristofer Andersson om flykten från sektorn: "Kan finnas vinnare att hämta"

Människan är på många sätt en fascinerande art. Jag ska inte i detalj gå in på varför vi ofta tenderar att göra samma misstag gång på gång, eller varför vi ständigt lockas efter minsta möjliga insats och kostnad relativt högsta möjliga avkastning, såväl monetär som emotionell. Dock vill jag i denna krönika lyfta fram hur vi ofta blir låsta i nuet och inte förmår att dels se i ett vidare och längre perspektiv, dels fokusera på de fundamentala faktorerna. Som exempel tar jag fastighetssektorn.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Vår hjärna väger i snitt cirka 1,5 kilo, men upptar 25 procent av all vår energiförbrukning. Förr, när vi levde som nomader, kunde det dröja dagar innan vi fann och fick i oss föda. I takt med de tusentals åren har hjärnan hårdkodats med dessa förutsättningar, vilket gör att den söker överleva – avkastning – till minsta möjliga kostnad – ansträngning. Dess primära uppgift är att överleva och för det behöver den skydd, en partner för fortplantning samt föda. Förr jagade och byggde vi själva, medan vi idag använder pengar. Istället för att fiska går vi till ICA och köper en fisk et cetera. Pengar är alltså vårt medel för överlevnad och allt som hotar vår åtkomst till dessa räds hjärnan.

Det är bland annat ovan som gör att vi har en benägenhet att köpa dyrt och sälja billigt. När allt stiger ser hjärnan en möjlighet att tjäna mer pengar, vilket betyder ökad sannolikhet för överlevnad, men när allt sjunker ser densamma en risk för att förlora ”allt” och vill snabbt rädda det som räddas kan.

Vi är således mycket riskaverta och skyr allt som bara doftar osäkerhet. För att lyckas på börsen är det viktigt att klara av att navigera mellan sina fight- or flightkänslor; att veta när och varför man ska ta lite större risk och när man ska vara mer återhållsam. Sagt med andra ord: ta kontrollen över sitt förhållningssätt relativt känslor och tillfälliga tankar. Investerarlegendarer såsom Warren Buffett, Peter Lynch, Templeton med flera är några av få som lyckats.

Fastighetsbranschen – alla flyr

Det är många sektorer som handlats ned under den senaste perioden, däribland fastighetssektorn. Smårsparare och många institutionella investerare är rädda för att räntorna ska gräva så djupa hål i bolagens finanser att det kommer krävas nyemissioner, något vi redan sett i bland annat Cibus och Castellum. Många har fokus på bolagens finanser, dess fundamentala varsamheter, och det är bra, för här ska fokus vara. Emellertid är det också viktigt att förmå sig lyfta blicken och se i ett längre samt vidare perspektiv.

År 2021 handlades de flesta inom fastighetssektorn till substanspremier, inte sällan höga sådana. SBB, Castellum, Balder, Diös med flera sågs som ointagliga bastioner och många var de som vallfärdade till sin mäklare för att köpa aktier i bolagen. Fokus var på där och då. Mer eller mindre tycktes de flesta utgå från att bolagen skulle kunna klara av att presentera fortsatt höga förvaltningsresultat och att inflation och räntor skulle förbli mycket, mycket låga. Sagt med andra ord var många fast i nuet.

Spola fram ett år och nu råder det motsatta! De tidigare ointagliga (aktie)fästningarna ses som ruckel och vissa värderas likt vore de korthus redo att när som helst rasa. Ännu en gång är fokus här och nu. Ännu en gång vill hjärnan, som inte så sällan överdriver, rädda det som räddas kan.

Aktiepris kontra värderingar

”Never let a good crisis go to waste”, sade Winston Churchill och på samma tema sade bankmannen Nathan Rothschild att man ska köpa när blodet flyter på gatorna, även om blodet är ens eget. Förvisso hemskt målande, likväl aktuellt och träffande.

När jag studerar flera av Stockholmbörsens fastighetsbolag ser jag att många handlas till substansrabatter som överstiger 50 procent. Absolut måste jag och alla andra ta i beaktande att de inrapporterade värdena från bolagen och eventuella externa värderare kan, och högst sannolikt har, förändrats sedan den senaste rapporten, men med hela 50 % i näst intill alla bolag? Marknaden prisar in fortsatta stigande räntor och med det risken att fastighetsbolagen kommer ha svårt att täcka sina lån och bekosta sin verksamhet. Då den inte vet när räntorna kommer toppa tar den det säkra före det osäkra, för risk är ekvivalent med möjlig förlust av kapital – kapital som behövs för vår överlevnad. När alla gör som alla andra – flockmentalitet – pressas aktiepriserna.

Värderingar, placeringshorisont samt strategi

Det är osäkert och ingen vet var och när räntorna toppar och aktiepriserna bottnar, men för de långsiktiga investerarna torde nu vara en bra tid att börja analysera de olika fastighetsbolagen. Många är de som högst sannolikt dragits med i det breda fallet och lika sannolikt är det då att dessa kommer handlas upp snabbt och kraftigt när vindarna vänder.

Den långsiktiga investeraren kan göra klokt i att besöka fbindex.se och få uppslag för att därefter bege sig till bolagens rapporter. Kanske finns här framtida, i ett längre sett perspektiv, vinnare? Ska bostadsbolag eller kommersiella fastighetsbolag handlas ned lika mycket som hyresfastighetsbolagen? 2008 skyddes bankaktierna. Vissa var verkligen dåliga, men gällde det alla? De som där och då gjorde jobbet och investerade i Handelsbanken och Swedbank fick ett par år senare ”.. skratta hela vägen till banken”.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Förklarande artiklar

Dela med dig