Aktiespararna

Med naturen på vår sida

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
20 december 20184 min lästid

Allmän reflektion

Stockholmsbörsen handlas runt årslägsta, pessimismen breder ut sig och trenden ser dyster ut. Portföljen är märkbart sårad och börspilarna har intagit en jobbig nyans av rött, så här inför jul.

Ytterst få investeringsteman tycks fungera och det är lätt att känna sig uppgiven i detta läge. Även om motvind och nedgångarna hör till livet som investerare, är det aldrig roligt när de inträffar.

Samtidigt ska vi komma ihåg en viktig sak: Vintersolståndet infaller imorgon.

Att det känns mörkt just nu är därför inte speciellt konstigt. Vi befinner i årets absolut mörkaste tid. Men – som tur är – är ljuset på väg och med ljuset kommer en ny typ av energi.

Översåld marknad

Vänder vi blickarna mot börsen kan vi konstatera att hastigheten i denna nedgångsfas har förbryllat många investerare, inklusive oss.

När framtidstron sviktar kan det förvisso gå fort, men en rad tekniska indikatorer signalerar samtidigt ett kraftigt översålt tillstånd, vilket talar för en uppåtstuds i närtid.

Det finns också en rad positiva faktorer som ignoreras av marknaden för tillfället…

  • Oljepriset ner = Bättre för konsumenter och frigör likviditet
  • Tillfällig fred i handelskriget
  • Lägre räntor
  • Italien har nått en budget- överenskommelse med EU
  • Värderingarna är 20% lägre för globala aktier. P/E-tal < 14x( se nedan) har vi inte upplevt sedan botten 2016 då det vände

Betydelsefulla besked från centralbankerna

I vanlig ordning händer det mycket på makroområdet, inte minst på centralbankssidan.

Överst på listan finns naturligtvis gårdagens räntebesked från Fed som inte var lika tillmötesgående som många hade hoppats på. ”QT på autopilot” var onekligen ett skrämmande uttalande från Fed-chefen Jay Powell (se mer från presskonferensen, börjar från 11 minuter)

Här på hemmaplan kom Riksbankens aviserade räntehöjning som något av en överraskning. Vår bedömning är att styrräntan borde ha höjts från krisnivåer för länge sedan. Men det är trots allt upplyftande att se att direktionen har påbörjat den gradvisa resa mot en normalisering.

Nästa höjning kommer dock att dröja och det är tveksamt om Riksbanken kommer klara av att komma över nollan innan det är dags att börja sänka räntan igen. Det är ingen nyhet.

Portföljhändelser

När vi betraktar portföljens sammansättning gillar vi alltjämt fördelningen, konstruktionen samt portföljinnehaven. Även om tajmingen har varit långtifrån optimal och flera aktier fallit handlöst, däribland Stora Enso, ser vi betydande möjligheter till återhämtning.

Huruvida botten är nådd vet vi inte, men att sitta på händerna en vecka till känns som det mest sunda förhållningssättet i nuläget. Återigen vill ha mer bekräftelse från omvärlden – och i synnerhet USA – om trendriktningen.


Om Korta Portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Dela med dig