Aktiespararna

Megarika i Davos: Beskatta oss mer

Av Elin Hanspers
17 januari 20242 min lästid
I ett öppet brev till de världsledare som samlats i Davos för World Economic Forum efterfrågar miljonärer och miljardärer höjd skatt på extrem rikedom.

I det öppna brevet som går under namnet Proud to Pay More, frågar sig de över 250 miljonärerna och miljardärerna när extrem rikedom kommer att beskattas. Det skriver CNBC.

”Vår uppmaning är enkel: vi ber er att beskatta oss, de rikaste i samhället. Detta kommer inte fundamentalt ändra vår livsstandard, eller beröva våra barn något, eller skada våra nationers ekonomiska tillväxt. Men det kommer att förvandla extrem och oproduktiv privat rikedom till en investering för vår gemensamma demokratiska framtid”, skriver de.

Arvtagerskor och skådespelare

Bland de som skrivit under brevet syns Disney-arvtagerskan Abigail Disney, Rockefeller-arvtagerskan Valerie Rockefeller, manusförfattaren och skådespelaren Simon Pegg, samt skådespelaren som spelat den fiktiva miljardären Logan Roy i HBO:s Succession, Brian Cox.

Brevet kommer snart efter Oxfams rapport om att världens fem rikaste personer sett sina förmögenheter fördubblas sedan 2020 samtidigt som över 5 miljarder människor blivit fattigare.

I en undersökning som organisationen Patriotic Millionaires beställt och som publicerats samtidigt som det öppna brevet stöttar flera av världens rikaste personer högre inkomstbeskattning. Bland annat visar undersökningen av 74% av de dollarmiljonärer som tillfrågats stöttar högre skatt för att bland annat adressera den minskade köpkraften. Över hälften menar också att koncentrationen av extrem rikedom är ett hot mot demokratin.

LÄS MER: Ojämlikheten i världen ökar - de rikaste blir ännu rikare

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Marknadsnyheter

Dela med dig