Aktiespararna

Minskad risk för börsens värsta scenario

Av Redaktionen
10 april 20253 min lästid
Faran är långt ifrån över efter gårdagens besked om tullpaus. Men risken för börsens mardrömsscenario har rimligen minskat.

Att förutsäga president Trumps nästa drag är som att försöka förutsäga en kraftigt berusad persons nästa steg – i stort sett omöjligt. Ändå går det att dra vissa slutsatser efter gårdagens, uppenbarligen för de flesta, överraskande besked om tullpaus för länder som inte infört svarstullar, däribland EU.

Kommenterarna efter tullpausen tyder på att det var en kombination av påtryckningar från oroliga storföretagsledare och USA:s finansminister Scott Bessent tillsammans med att investerare sålde av amerikanska statspapper som till sist fick Trump att backa. Ett scenario med kraftigt stigande amerikanska räntor och där USA skulle få problem med att refinansiera sin gigantiska statsskuld är en global finansiell mardröm – det tycks även Donald Trump ha fattat.

Av det borde slutsatsen kunna dras att det är mindre sannolikt att vi hamnar där igen, Trump och personerna runt omkring honom har rimligen förstått vilket farligt spel de gett sig in i med tullbeskeden den 2 april. Därmed är det också mindre sannolikt med börsens värsta scenario, som i alla fall delvis var på väg att prisas in före beskedet om tullpaus, med införda globala tullar, recession och risk för global finansiell kris.

Högre politisk risk består

Men även med beskedet om paus är situationen, med tullar på 10% och för Kina hisnande 125%, ur ett börsperspektiv sämre än före Trump. Ett positivt scenario där förhandlingarna om tullar går bra, rimliga handelsavtal sluts mellan EU och USA och där även Kina och USA kan mötas, bör rimligen lyfta börsen ytterligare, Stockholmbörsen är även med dagens rusning ned 17% från toppen i februari och nästan 9% på helåret. Men även i det scenariot lär börsens prisa in en högre politisk risk än tidigare – Trump är den han är – vilket försvårar återgång till tidigare toppnivåer och kan få realekonomiska återverkningar som dämpade investeringar och svagare konjunktur.

Ser man till enskilda aktier är dagens kursrörelser nog en bra fingervisning för vilka bolag som kan stiga mest med fortsatt positiva signaler från tullförhandlingarna och vilka som har störst fallhöjd om det går kärvt: bland vinnarna idag finns bland annat konjunkturkänsliga verkstadsbolag som SKF och Sandvik, konjunktur- och USA-beroende konsumentvarubolag som Electrolux och Dometic och finansmarknadsberoende bolag som EQT och Avanza. 

LÄS MER: ”Onormal” reaktion på börsraset oroar marknaden

LÄS MER: Börsen mot historisk rekorddag


MakroanalyserMarknadsanalyser

Dela med dig