Några udda och smått bisarra investeringsidéer
Vin
Vin har varit föremål för spekulation länge eftersom skördarna i Bordeaux traditionellt köptes upp när vinerna var unga och lagrades sedan på plats eller i till exempel London. Hade man sniffat sig fram till en bra årgång kunde vinsten senare bli riktigt bra. Att avnjutas i natura eller via ett fetare bankkonto.
Det går fortfarande att investerare i fina viner ämnade att lagra och i London finns en börs, Liv-ex, där exklusiva viner handlas. Förra året var dock inte ett bra vinår ur ett investeringsperspektiv. Liv-ex Fine Wine 1000 som följer utvecklingen för de 1000 mest handlade vinerna tappade 13% förr året och har bara stigit 15% de senaste fem åren. Det är sannolikt en bättre affär att njuta vinerna själv än att försöka tjäna pengar på de.
Bilklassiker
Eftertraktade veteranbilar har stigit i pris under årens lopp och bilintresserade investerare har ofta kunnat göra bra vinster. Senaste åren har varit bra år för de allra finaste bilarna. Rekordet för dyraste bilen från 2018 då en Ferrari 1962 250 GTO såldes för 48 miljoner dollar, slogs 2022 då en Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé från 1955 gick för 149 miljoner dollar.
Senaste årtiondet har årgångsbilar (vintage car) ökat med 185% i värde, enligt analysfirman Knight Frank som gör en återkommande rapport om investeringar i lyxartiklar. Bilar har gått bättre än både vin, klockor och konst. Bara whisky har gått bättre.
Prisutvecklingen har också lockat till sig kapitalförvaltare och förra året startade Azimut en evergreen-fond som ska investerare i lyxbilar. Sedan tidigare finns en fond från Hetica som startade 2021. Den ska löpa i sju år. Först köper man upp lyxbilar som sedan säljs under fondens två sista två år. För båda gäller dock att man stoppar in minst 1,5 miljoner kronor.
Udda ETF:er
Antalet ETF:er, börshandlade fonder, fortsätter att öka. Det dyker också upp nya varianter med alltmer udda profiler. Under 2023 startade till exempel Inverse Cramer ETF (SJIM) som investerar på tvärs mot TV-profilen och tidigare hedgefondförvaltaren Jim Cramers aktietips. Han leder bland annat CNBC:s program Mad Money och har en speciell still som inte alla gillar.
Med den nya ETF:en får man möjlighet att satsa på att han har helt fel. Fonden blankar hans köpråd och köper hans säljråd. Fonden startade i mars 2023 så det är lite tidigt att säga hur den artar sig men sedan start är den ned knappt 9%.
Vad vet amerikanska politiker som inte vanliga investerare vet? Tror man att de sitter på insiderinformation kan två nya ETF:er vara intressanta. Unusual Whales Subversive Democratic Trading ETF (NANC) och Unusual Whales Subversive Republican Trading ETF (KRUZ) följer aktiehandel och innehav bland den amerikanska kongressen och senatens ledamöter. NANC, som uppkallats efter Nancy Pelosi, följer demokraternas aktieaffärer medan KRUZ, efter Ted Kruz, följer republikanernas.
Sedan starten i februari förra året har den demokratiska varianten ökat 8% medan den republikanska tappat 1,5%. Eftersom den amerikanska börsen samtidigt stigit med mer än 20% är det knappast något gott betyg åt politikernas portföljer, oavsett partifärg.
Ett annat sätt att spekulera i amerikanska politiker är den så kallade ”Kongresseffekten”. Enligt forskning av fondförvaltaren Eric T. Singer så går indexet S&P 500 bättre de dagar då varken kongressen eller senaten sammanträder jämfört med dagar då båda sammanträder. Det fanns tidigare en fond som spekulerade i det mönstret men den är numera nedlagd.
Taxi-licenser New York
Innan företag som Uber och Lyft skakade om taximarknaden var det hett att investera i taxilicenser i New York, så kallade Taxi Medallions. Staden utfärdade bara ett visst antal och på auktioner kunde de betinga över en miljon dollar. De hyrdes sedan ut till taxiåkare och genererade ett bra kassaflöde.
Handeln med licenser finns fortfarande kvar men priserna har åkt ner i källaren till en lägstanivå kring 70 000 dollar under pandemin. Sedan dess har de återhämtat sig och de senaste två åren är de första med stigande priser på licenser på åtta år och det finns de som spår en renässans för taxilicenserna.
Det finns ett noterat bolag, Medallion Finance, som tidigare specialiserade sig på taxilicenser men idag har fokus lagts om till konsumentkrediter.
Serietidningar och samlarkort
Bland entusiaster har serietidningar varit ett samlarområde ett bra tag men det går också fint att investera i de. En senare trend som satt ytterligare fart på marknaden är att allt fler serietidningar blir film, i bästa fall hela filmserier. Har man tur kan man plocka upp klassiska serietidningar billigt som senare blir populära filmer.
Det finns flera plattformar som ebay och ”börser” för att köpa och sälja serietidningar och andra samlarobjekt. Något index eller liknande över pristrenden finns inte men mycket pekar på att det varit relativt lukrativt. Enligt GP Analysis har fler än 3 miljoner serietidningar köpts och sålts sedan 2001 för över en miljard dollar. Den totala marknaden uppskattas till över 7 miljarder dollar, enligt Grandview Research.
Samlarkort är ett annat sätt att kombinera intresse med investering. Det finns flera olika kategorier men sportkort är den störta och uppskattas vara värd omkring 15 miljarder dollar. Ett annat område är Magic: The Gathering (MTG), som är ett spel som lanserades 1993. Det innefattar handel med kort och det finns en omfattande andrahandsmarknad för spelkorten via olika plattformar och auktionssiter.
I den digitala eran har samlarkort hamnat lite i skymundan men samtidigt håller en ny marknad på att växa fram. Spelare i till exempel World of Warcraft har börjat handla med olika tillgångar som vapen och karaktärer inom spelen till ibland riktigt höga priser och det har förstås också öppnat för att investerare i dessa.
Det är fortfarande en gråzon då alla spel inte tillåter handel utanför spelet men med hjälp av block-kedjeteknik och digitala tokens (NFT) har det uppstått marknader där digitala speltillgångar säljs och köps.
Köp en travhäst
Trav är ett svenskt folknöje och om man inte vill spela på hästarna går det att investera i en travhäst. Det vanligaste är att man köper andelar i en travhäst som sedan tränas och tävlas av en professionell tränare. Avkastningen kommer i form av vinster och eventuellt avelsintäkter men historiskt har det knappast varit någon lönsam investeringsform. En bonus är förstås att man kan resa runt i landet för att titta på när ens egen häst tävlar.
Priserna varierar rejält men idag kan en lovande travhäst med bra stamtavla kosta 25 000 för en 25-del. Till det kommer en månadskostnad på 200 kronor.
LÄS MER: Experternas bästa köptips för 2024