Aktiespararna

Nibe tappar efter konkurrentens vinstvarning

Av Finwire/Redaktionen
26 juli 20241 min lästid
Värmeteknikbolaget Nibe sjunker runt 2 procent under fredagen på en börs som överlag pekar upp något. Den italienska konkurrenten Ariston Group faller kraftigt på Milanobörsen efter att under torsdagskvällen ha släppt preliminära siffor för andra kvartalet och sänkt sin prognos för året.

Aristons intäkter i andra kvartalet sjönk 19 procent till 621 miljoner euro medan justerat rörelseresultat minskade 66 procent till 27 miljoner euro.

Nedgången beskrivs drivas av den långvariga svagheten på marknaderna, särskilt i Europa och på grund av betydande lagerminskningseffekter. Även dekonsolideringen av den ryska verksamheten påverkar.

Bolaget flaggar för att intäkterna i år minskar mellan 12 och 15 procent på jämförbar basis. Den justerade rörelsemarginalen väntas bli cirka 6 procent, tidigare i lägre delen av intervallet 9,4-10 procent.

"I detta sammanhang förstärker ledningen de åtgärder som vidtagits för att mildra konsekvenserna av den exceptionella marknadsminskningen 2024, för att vara redo för marknadsåterhämtningen 2025 och medellång sikt", skriver Ariston.

Nibe har tappat cirka 35 procent på börsen i år och det senaste året summeras nedgången till drygt 50 procent.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattad

Dela med dig