Aktiespararna

Nordea: Räntetoppen är nådd – gör så här med boräntan

Av Elin Hanspers
28 november 20232 min lästid
Annika Winsth om boränteprognosen.
Riksbanken verkar ha höjt klart räntan denna cykel, skriver Nordea, men det kommer dröja med sänkta räntor.

I sin senaste Boränteprognos skriver Nordeas chefsekonom Annika Winsth att mycket talar för att räntetoppen är nådd. Att Riksbankens räntebana signalerar att det kan komma ännu en räntehöjning tillskrivs taktiska skäl för att stötta kronan.

LÄS MER: Detta är styrräntan och så fungerar den

Riksbankens räntebana pekar på en räntesänkning först 2025, men Nordea tror på en räntesänkning efter sommaren 2024. Vid slutet av 2025 väntas räntan ligga på 2,50%. Det är lägre än nuvarande ränta, men betydligt högre än innan räntehöjningarna inleddes, skriver Winsth som manar hushållen att ta höjd för detta.

Risk att binda sig på hög nivå

Vidare menar hon att de hushåll som har en ekonomi som tål dagens rörliga 3-månadersränta kan ligga kvar med denna löptid.

”Räntor till bundna löptider ligger lägre idag, men dessa räntor lär falla framöver och risken med att binda idag är att hushållet binder in sig till för hög nivå särskilt på de längsta löptiderna”, skriver hon.

Hon menar dock att det för skuldsatta hushåll med små marginaler fortsatt kan vara bra att binda delar av lånen på två år och att det kan vara klokt att vänta ytterligare några månader i hopp om att tvåårsräntan kommer ner.

LÄS MER: Experterna: Räntan blir inte högre än så här

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig