Aktiespararna

Nu är förtroendet sargat för småspararnas favorit

Av Cristofer Andersson
24 maj 20235 min lästid
Redan innan dagens rapportsläpp hade Embracer vinstvarnat och således var delar av dagens rapport redan kända. Dock fick aktieägare och investerare fler bistra besked när de ömsom studerade siffrorna, ömsom när de fick läsa VD Lars Wingefors ord. Just sistnämnda fick nog inte bara en, utan flera att ifrågasätta koncernen, men också Wingefors och hans ledningsförmåga.  

Embracer har ett brutet räkenskapsår och dagens kvartalsrapport var deras fjärde och därmed sista för räkenskapsåret 2022–2023. Kvartalets siffror var, givet att delar redan blivit kända via vinstvarningen från den 15 maj, inte några som fick investerare att sätta kaffet i vrångstrupen. Bland annat ökar nettoomsättningen med 79 % (-4 % organisk), från tidigare 5 238 msek till 9 356 msek. Omsättningen är indelad i fyra kategorier, där den mest bidragsgivande var Tabletop Games med 438 %. Därefter kom Entertainment och Services samt PC/Console Games med 83 % respektive 66 % tillväxt. Sämst och negativt bidragande var Mobile Games, som minskade sin omsättning med 22 %.

Vidare framkommer att rörelseresultatet för perioden uppgick till –95 msek (–967) och att EBIT-marginalen landade på –1 % (–18 %). Justerat EBIT sjönk med -14 % till 915 msek (1 069), vilket motsvarar en justerad EBIT-marginal om 10 % (20 %).

Ökat kassaflöde, men lägre justerat resultat per aktie

Det viktiga kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 1 643 msek, vilket är en ökning om 12,9 % jämfört med föregående års 1 431 miljoner kronor. Som brukligt har kassaflödet använts till investeringar i bland annat spelprojekt och under kvartalet uppgick nettoinvesteringarna i immateriella tillgångar till 1 643 msek, motsvarande en ökning om 44 procent relativt det fjärde kvartalet 2021-2022.

Slutligen står att läsa om resultat per aktie, som före utspädning uppgick till 0,68 SEK (0,17) och efter utspädning till 0,67 SEK (0,16) SEK. Justerat resultat per aktie uppgick till 0,38 SEK (0,81), medan justerat resultat per aktie efter utspädning var 0,35 SEK (0,76). Således en kraftig minskning och något som absolut bidrar till dagens aktieslakt.

Ett förlorat strategiskt samarbetsavtal och en kraftigt sänkt omsättningsprognos

Under natten till dagens rapport fick Wingefors med kollegor information om att ett planerat, strategiskt samarbetsavtal med en extern aktör inte kommer att fullföljas. Diskussionsprocessen fram till ett beslut har varit igång sedan sju månader tillbaka och det förväntade samarbetsavtalet skulle ha bidragit med cirka tre miljarder kronor per år de nästkommande sex åren. Detta blir nu inte en realitet.

Det förlorade strategiska samarbetsavtalet är en av flera faktorer som föranleder Embracers sänkta omsättningsprognoser för räkenskapsåret 2023–2024. Vid den förra kvartalsrapporten från den 16 februari i år kommunicerade bolaget en förväntad omsättningsprognos om 10,3–13,6 miljarder för 2023–2024, men i och med det nu förlorade samarbetet samt uppskjutningar av spelsläpp med mera har den sänkts till 7-9 miljarder.

”Vi har en solid pipeline med pågående utvecklingsprojekt men flera av projekten kommer att kräva mer tid […] Den senaste tiden har vi konstaterat flera förändringar av förväntade lanseringsdatum av icke-offentliggjorda titlar […]”, skriver Wingefors.

Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me?

Eftersom det var Embracers fjärde och därmed sista kvartal för deras brutna räkenskapsår kan nämnda summeras och analyseras. Bland annat görs det synligt att det justerade resultatet uppgick till 6 366 msek. Detta är en ökning relativt 2021–2022 års 4 465 msek, men det är lägre jämfört med den prognosen om 8-10 miljarder kronor Wingefors tidigare kommunicerat. Således blir det idag inte den första gången som Wingefors bryter en prognos och därmed spär på det tappade förtroende som flera småsparare och investerare har börjat känna. Frågan är hur pass mycket förtroendekapital som Wingefors har kvar, såväl från småsparare som större aktörer.

Avslutande tankar

Borta är de tider då tillväxt mer eller mindre skedde såväl gratis som friktionslöst. Nu blåser andra, mer hårda vindar och för tillväxtbolag såsom Embracer kan varje förändrad vindpust få fartyget ur kurs. Det förlorade avtalet samt de sänkta prognoserna gör oss inte bara frågande till bolagets förmåga att expandera, utan även till hur pass eftertraktade som samarbetspartner de är.

Wingefors är en stark entreprenör och det han skapat och byggt i Embracer förtjänar inget annat än beröm och applåder, men fakta är att historia är historia och vad investerare fokuserar på är nuet i allmänhet, men framtiden i synnerhet. Givet det tappade förtroendet för Wingefors samt det sänkte prognoserna har bevisbördan ökat markant bara under det senaste kvartalet. Om något visar dagens markanta aktiefall detta. Vi råder till avhållsamhet till en klarare sikt infinner sig. Risken är för hög relativt potentiell uppsida.

Dela med dig