Aktiespararna

Ny köpstämpel för bolaget - blir favorit hos Swedbank

Av Eric Emanuelsson
3 oktober 20234 min lästid
Från vänster: Mattias Isakson, chefsstrateg på Swedbank och Martin Björsell, aktiemarknadsstrateg på Nordea.
Swedbank tar nu in Skanska i sin Fokusportfölj. Banken ser en god vinst- och utdelningstillväxt i bolaget de kommande åren. Banken väljer också att slänga ut verkstadsbolaget Trelleborg och skiftar även två procentenheters vikt från Securitas till Getinge.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Det är många som gillar Skanska nu. Efter en svag sommar har aktien verkligen ryckt upp sig och är plus drygt 16% de senaste tre månaderna.

I slutet av september gick Nordeas Martin Björsell ut och köprekade aktien och skrev bland annat att:

"Kombinationen av att aktien handlas till historiskt låga värderingsmultiplar och en vinst som bottnar i år tycker jag ger ett attraktivt ingångsläge även om aktien redan utvecklats starkt sedan mitten på juni".

Swedbank tar in Skanska - slänger ut Trelleborg

Nu är det Swedbanks tur att haka på tåget.

I tisdagens uppdatering av Fokusportföljen, som finns på Swedbanks sajt Aktiellt, plockar banken nämligen in byggbolaget, samtidigt som man slänger ut Trelleborg.

Swedbank skriver att orderboken är rekordhög för Skanska (cirka 230 miljarder kronor) och att bolaget är exponerat mot länder med sunda offentliga finanser, som Norden och USA. Detta borgar också för en fortsatt god orderingång framåt.

"Vår bedömning är också att bolaget även framöver kommer att kunna hantera kostnadsinflation och potentiella problem i leveranskedjan väl, även om dessa faktorer utgör en viss riskfaktor. I våra prognoser för de kommande åren räknar vi således med att Skanska kommer att kunna vidhålla dess byggmarginaler i häradet av marginalmålet om 3,5 procent (3,7 procent 2023-2025e)", skriver banken.

Skanska lär höja utdelningen kommande åren

Swedbank skriver också att eftersom många projekt i den välfyllda orderboken redan påbörjats så har också risken för förseningar minskat.

"Vår vy är därmed att bolaget nu är väl positionerat för att hantera en avmattning i ekonomin. Även om utsikterna inom bostads- och kommersiell utveckling alltjämt ter sig något utmanande förväntar vi oss vidare att innevarande år blir lågpunkten vad gäller vinstutvecklingen (20,7-3,9 procent Ebit-tillväxt 2024-2025e)".

Banken tror att det starka kassaflödet kommer göra att bolagen kan höja utdelningen under de kommande åren (8-8,5-9 kronor för 2023-25e), vilket ger en direktavkastning på 4,2-5,4 procent.

Banken konstaterar samtidigt att man ser goda förutsättningar för att Skanska ska kunna expandera till nya städer och områden som bolaget ännu inte är verksamma på, framför allt i USA. Skanska har också förutsättningarna att investera i ny mark och dra igång nya projekt om förutsättningarna för detta blir gynnsamma framöver, vilket skulle kunna addera ytterligare tillväxtpotential, enligt Swedbank.

Skanska är attraktivt värderat

"Givet den stabilitet Skanska uppvisar i dess verksamhet, tillsammans med den ytterst starka finansiella ställningen (Net debt/Ebitda -1,2 2023e), finner vi aktien attraktivt värderad till P/E 11,5x 2024e. Vår riktkurs på 210 kronor implicerar 2024e P/E om 13x (Ev/Ebit 9,5x), vilket kan jämföras mot femårssnittet om 13,5x (Ev/Ebit 10x)", skriver man.

Avslutningsvis konstaterar Swedbank att Skanska dessutom är en tydlig vinnare på rådande kursnivåer i SEK/USD, vilket också kan ge kortsiktigt stöd.

Swedbanks riktkurs på Skanska är 210 kronor, vilket ger en uppsida på nästan 20% från dagens aktiekurs.

Alla bolag i Swedbanks Fokusportfölj:

Basindustri:

Boliden

Verkstad:

ABB

Assa Abloy

Atlas Copco

Lindab

Nibe

Securitas (Minus 2%)

Konsument:

Axfood

New Wave

Hälsovård:

AstraZeneca (Minus 2% i dagens uppdatering)

Getinge (Plus 2%)

Bank/Finans:

Investor

Nordea

Handelsbanken

Fastigheter/Bygg

Skanska (Ny)

Telekom/IT

Hexagon

Fotnot: Samtliga aktier har köp-rekommendationer av Swedbank förutom AstraZeneca som har behåll. Placeringshorisonten är 3-6 månader.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

LÄS MER: Nordea: Köp Skanska - vinden har vänt

LÄS MER: Veckans aktie: Utdelningsfavoriten har dippat - men vi köper inte

Dela med dig