Aktiespararna

Nya scenariot: Det händer med räntan kommande månaderna

26 april 20232 min lästid
Bankerna efter dagens räntebesked - så kommer räntan bli under sommaren och hösten.

Riksbankens nya räntebana som presenterades under morgonen var duvaktigare än väntat. Nu ger svenska banker sina prognoser för vad som kommer att hända med räntan inom de närmsta månaderna.

Under morgonen kom det ett nytt räntebesked från Riksbanken och Erik Thedéen. Man valde att höja räntan med förväntade 50 punkter. Det betyder att den nya räntan nu ligger på 3,5%. Besultet motiveras av att inflationen fortfarande är för hög.

I samband med höjningen flaggade även Riksbanken för att vi ännu inte nått räntetoppen utan att flera höjningar väntar. Enligt prognosen så kommer styrräntan förmodligen att höjas med ytterligare 25 punkter i juni eller september.

Swedbank och SEBs prognoser

Efter beskedet så justerade Swedbank ned sin prognos för styrräntan från en höjning med 50 punkter i juni till en höjning med 25 punkter både i juni och september. Detta skulle ge en slutränta på 4% när man är klar.

I en marknadskommentar skriver Swedbank att inflationen kommer att vara fortsatt viktig för Riksbankens kommande beslut:

"Avgörande för utvecklingen är de kommande inflationssiffrorna, men också den realekonomiska utvecklingen. Hittills har ekonomin överlag varit motståndskraftig, Dagens arbetsmarknadsdata är ett exempel på detta. Vi har en högre inflationsprognos för resten av året, vilket är en viktig anledning till att vi ser att Riksbanken kommer att leverera ytterligare två höjningar"

SEB tror också på fler höjningar och håller fast vid sin prognos om en ytterligare höjning till 3,75%i juni. Man tror även att att Riksbanken kommer att öka takten i försäljningarna av obligationer, troligen redan i juni.

Alternativa vägar att gå beroende på inflationen

I sin rapport så inkluderade Riksbanken flera alternativscenarier beroende på hur inflationen utvecklas. Skulle inflationen bita sig fast på en hög nivå kan räntan behöva höjas med ytterligare 50 punkter utöver huvudscenariot. Detta skulle innebära en höjning till en nivå över 4%. Faller istället inflationen tillbaka snabbare än väntat kan Riksbanken då börja sänka räntan tidigare och snabbare.

LÄS MERRiksbanken var oenig - två ville se en lägre höjning

Dela med dig