Aktiespararna

Ökad optimism om bostadsmarknaden

Av Elin Hanspers
12 februari 20242 min lästid
Optimismen tilltar ytterligare under februari .
SEB:s boprisindikator ökar i februari och nu tro nära hälften av svenskarna på stigande priser under året.

Boprisindikatorn ökar med 6 enheter under månaden, från 19 till 25. Andelen hushåll som tror på stigande priser det kommande året ökar med 5 enheter till 45% samtidigt som andelen hushåll som tror på sjunkande priser minskar med 1 enhet till 20%. Andelen som tror på oförändrade priser ligger kvar på 26%.

”Optimismen tilltar ytterligare den här månaden och nu tror nästan hälften av svenskarna på stigande bostadspriser under 2024. I takt med att Riksbankens signaler om räntesänkningar blir allt tydligare väntas också optimismen att fortsätta stärkas. Däremot kan det dröja en bit in på hösten innan det omvandlas till en mer bestående positiv boprisutveckling”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i ett pressmeddelande.

Fler har rörlig ränta

Hushållen svarar i genomsnitt att de väntar sig att styrräntan ligger på 3,77% om ett år, det är samma nivå som väntades i januari. SEB noterar att det senaste räntebeskedet kom i slutet av mätperioden och därför inte haft stort genomslag i undersökningen.

”Hushållen vågar inte fullt ut ställa in sig på att det blir räntesänkningarnas år och väntar sig snarare en mer försiktig räntenedgång av Riksbanken. Även om en stor andel av hushållen har rörligt på sina bolåneräntor tenderar penningpolitiken få fullt genomslag först efter 12 - 18 månader. Det kan därför vara en sund inställning av hushållen att inte räkna hem räntesänkningar allt för fort”, säger Américo Fernández.

Vidare svarar 4% av de hushåll som helt eller delvis har rörlig ränta på sina bolån att de har för avsikt att binda räntan under den kommande tremånadersperioden. Det är samma siffra som i januari. Andelen som uppger att de endast har rörlig ränta stiger med 3 enheter till 29% och andelen som har bunden ränta minskar med 3 enheter till 23%. Andelen som har en kombination av bunden och rörlig ränta ligger kvar på 17%.

Dela med dig