Aktiespararna

Ökad optimism om bostadspriserna

Av Elin Hanspers
1 december 20233 min lästid
Optimismen om bostadsprisernas utveckling ökade något, men flest tror dock på stillastående priser på ett års sikt.

Optimismen om bostadsprisernas utveckling har ökat något mellan tredje och fjärde kvartalet, noterar bolånejätten SBAB i ett pressmeddelande.

Detta baserat på hur många bostadsägare som tror på stigande respektive fallande bostadspriser på ett års sikt. 34% tror på stigande priser medan 20%tror på fallande priser. Hela 37% tror dock på stillastående priser.

Olika syn på räntor

Bland de som tror på stigande bostadspriser är det 53% som anger ett högt efterfrågetryck som orsak till detta. 38% anger sjunkande bostadsräntor som orsak, vilket är en kraftig äkning från föregående kvartal.

Samtidigt anger hela 68% av de som tror på fallande bostadspriser stigande bostadsräntor som huvudsaklig orsak.

”Bostadsägarna har fortsatt en rätt splittrad bild av prisernas utveckling framöver och även vad som kommer att driva priserna framöver, framför allt vad gäller utvecklingen av bolåneräntorna. Jag tänker att det nog speglar att det finns en kvarvarande osäkerhet om både inflationen och ränteutvecklingen”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, som noterar att SBAB själva tror att bostadspriserna kommer att stiga med 2% under 2024.

I mitten av november kom SEB:s Boprisindikator, som visade på att fler tror på sjunkande bostadspriser. Indikatorn minskade med 4 enheter och hamnade på 0.

SEB:s privatekonom Américo Fernández kommenterade då att Riksbankens räntebesked skulle vara avgörande för vilken riktning hushållens boprisförväntningar skulle ta.

Stor optimism på tre års sikt

På tre års sikt är det 59% som tror på stigande bostadspriser, medan 7% tror på fallande priser.

”Bostadspriserna stiger vanligtvis nominellt över tiden i takt med stigande hushållsinkomster. Sedan kan förändringar i ränteläget ge större variationer kring trenden. Givet vår nuvarande bolåneprognos, där bolåneräntorna väntas börja sjunka framåt sommaren nästa år, uppskattar vi att priserna kan komma att stiga med 12–13 procent sammanlagt kommande tre år. Hushållens sammantagna förväntningsbild ser ut att ligga lite i underkant av den prognosen”, säger Robert Boije.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.


Dela med dig