Aktiespararna

Optimism på brännhet marknad

6 februari 202010 min lästid
Korta portföljen.
Här kan du läsa den senaste uppdateringen av Korta Portföljen (vecka 6).

Allmän reflektion

Korta Portföljen är nu fulltaliga.

Andra halvan av styrkan är tillbaka efter en veckas intensiv utbildning på La Palma, en ö i Atlanten. Under tiden har marknaden fortsatt att ge och ta. Rapportsäsongen har kommit igång på allvar och bara under dagen har flera portföljbolag bekänt färg.

Tesla

Men mest blickar har nog elbilstillverkaren Tesla fått på sistone. Aktien har redan hunnit dubblas i år (!) och kurstrenden är närmast vertikal.

Läget är högintressant i Tesla.

Aktien – och dess största ägare Elon Musk – har varit hårt kritiserad och även hårt blankad. Men rusningen ger tvivlarna svar på tal och det måste kännas. Raketresan sedan bottennivåerna i maj 2019 väcker emellertid minnen från IT-hysterin kring millenniumskiftet.

Marknaden är helt klart brännhet för spekulationer för tillfället, inte minst inom allt som klassas som hållbarhet och det bredare ”ESG”. Den trenden ser ut att stärkas ytterligare.

Med det sagt, nu över till portföljbolagens rapporter.

Loomis

Under gårdagen släppte värdehanteringsbolaget Loomis sitt bokslut. Aktien har varit den sämst presterande aktien i Korta Portföljen den senaste månaden, men vår tilltro till bolaget – trots den svaga kurstrenden – har hela tiden varit stark.

Och till slut kom beskedet vi har väntat på. Loomis släppte genomgående solida siffror i sitt bokslut. Eftersom förvärvet av Ziemann stoppats av tyska konkurrensmyndigheter fick bolaget betala 2 miljoner euro i en så kallad ”break-up-fee”. Även inkluderat denna post var resultatförbättringen tydlig.

Den amerikanska verksamheten går som tåget och utrullningen av fler SafePoint-enheter bidrar till såväl tillväxt som marginalexpansion. Det är mycket glädjande att se.

Dessutom väljer koncernen att höja utdelningen med 10 procent till 11 kronor per aktie. Som vi skrev när vi plockade in aktien – Loomis är en kassaskåpssäker utdelningsmaskin. Marknaden tog sitt förnuft till fånga och handlade till slut upp aktien med flera procent.

Lättnadsrallyt är trevligt att se och tesen är återigen i rörelse. Vi väljer att behålla positionen.

Lindab

Ventilations- och byggkomponentbolaget rapporterade tidigare under torsdagen ett stabilt bokslut. Den positiva trenden är intakt och bolaget fortsätter sin marginalresa.

Organiskt ökade försäljningen med 3 procent. Samtidigt steg nettoresultatet med goda 36 procent. Vinsttillväxten är imponerande och möjliggör en dubbling av utdelningen per aktie till 3,60 kronor från tidigare 1,75 kronor.

Slutsatsen? En mycket bra rapport i ett välskött bolag med stark trendkurva. Uppsidan är nu än tydligare än tidigare. Positionen behålls i Lindab behålls tills vidare.

North Media

Portföljens största innehav, tillika danska värdecase, North Media rapporterade något av en kioskvältare. Eller ja, inte för oss – men för marknaden.

Vinsttillväxten var mycket god under det fjärde kvartalet och utdelningen höjs med 33 procent till 4 danska kronor per aktie (något under vår prognos om 4,50 kronor).

Som vi tidigare har skrivit sitter bolaget på stora värden – i form av en svällande aktieportfölj med amerikanska och danska storbolagsaktier och ett fastighetsbestånd – samtidigt som den underliggande verksamheten går riktigt starkt.

Kassaflödesgenereringen är enastående och bolaget avser även att återköpa 500 000 aktier på marknaden med start från den 10 februari. Det ger starka kursstöd.

Det har gått fort, men aktien har nu kommit upp i vår riktkurs på 55 danska kronor per aktie. I ursprungsanalysen använde vi en säkerhetsmarginal på 20 procent i kalkylen. Efter flera starka rapporter och höjd guidance inför 2020 känner vi att denna ”rabatt” är i högsta laget.

Riktkursen justeras därför upp till 65 danska kronor per aktie.

Nya riktkurser

Det finns flera kursvinnare i portföljen. Mer uppsida finns att hämta.

För Lundin Gold justeras riktkursen till 80 kronor.

För Medcap blir den nya riktkursen 180 kronor.

Med det sagt, nu över till veckans förändringar

AAK

  • Vi väljer att sälja av positionen i fettspecialisten AAK till kursen 178,55 kronor
  • Bolaget är ytterst välskött och levererade en, i vårt tycke, stabil Q4:a
  • Aktien rusade initialt på rapporten, men har sedan dess fallit tillbaka
  • Kursfallet förklaras i huvudsak av sänkta rekar från större analyshus
  • Värderingen är hög och aktien ser sårbar ut i det tekniska perspektivet
  • Totalavkastningen på placeringen kan summeras till cirka 5 procent

Diös Fastigheter

  • Vi väljer att avyttra positionen i fastighetsbolaget Diös till kursen 88,50 kronor
  • Aktien har rekylerat upp på sistone, men är segare än övriga sektorkollegor
  • Fastighetssektorn är väldigt het och trenden ser urstark ut för tillfället
  • Vi väljer dock att sälja av Diös och spela sektorn via Lundbergföretagen
  • Totalavkastningen på placeringen kan summeras till cirka 5 procent

Nytt case – Brdr. A&O Johansen

Med framgången för vårt danska värdecase North Media, fortsätter vi att leta nya värdebolag i vårt sydliga grannland, Danmark.

Denna vecka är siktet inställt på den danska VVS-grossisten Brdr. A&O Johansen som handlas under symbolen AOJP på Köpenhamnsbörsen.

  • Vi väljer att köpa en position i A&O Johansen till kursen 363 danska kronor per aktie
  • Rörelsen är välskött och en lång och framgångsrik historik finns att falla tillbaka på
  • Bolaget har både ett välfungerande butiksnätverk, men också en växande e-handel
  • Aktien är fundamentalt billig – A&O handlas till ett p/e-tal motsvarande 7-8x prognosen för 2019 och utsikterna för 2020 är minst lika positiva
  • Faktum är att bolaget handlas till en tredjedel av vad den svenska VVS-grossisten Ahlsell köptes ut till. Detta trots en ledande marknadsposition i Danmark och höjd vinstprognos
  • Vad är haken? Dels är skuldsättningen något hög, men det beror på att bolaget har valt att heläga sina butiker istället för att hyra dessa som många andra bolag. Därmed finns ett fastighetsbestånd i balansräkningen och det är på dessa kåkar som lånen ligger
  • Dessutom har AOJP köpt ut den tidigare storägaren – och konkurrenten – Sanistål för några år sedan och finansierat denna affär med lån
  • Men grundaffären är både lönsam och stabil, vilket gör att det egna kapitalet successivt byggs upp. Bolaget amorterar även planenligt på sina krediter med hjälp av kassaflödet från verksamheten
  • Värt att notera är att aktien som finns noterad på Köpenhamnsbörsen är en dansk preferensaktie. Den skiljer sig något från den onoterade stamaktien i bolaget (som har ett högre värde), men fungerar i praktiken som en vanlig stamaktie här i Sverige
  • Under 2019 väntas bolaget göra runt 47 danska kronor i vinst per aktie (VPA) i rörelsen. Nästa år räknar vi med att A&O gör omkring 50 danska kronor i VPA
  • Samtidigt delar bolaget bara ut 6 danska kronor per aktie, en utdelningsandel på låga 13 procent av vinsten. Anledningen är bolaget haft som ambition att bygga upp soliditeten till över 40 procent. Nu närmar sig den nivån med stormsteg, vilket öppnar för högre utdelningar
  • En normal utdelningsandel på 50 procent hade öppnat för en kupong på 25 danska kronor per aktie, motsvarande en direktavkastning på 6,8 procent
  • Alternativt väntar ett uppköp av någon större drake (eller riskkapitalist). Ahlsell har tidigare misslyckats med satsningar på den danska VVS-marknaden och A&O hade varit en tacksam uppköpskandidat, inte minst till rådande prislapp
  • Allt sammantaget lockar läget och aktien plockas in (notera dock att handeln är tunn)
  • Riktkurs 500 kronor med en placeringshorisont på 6 månader
  • Positionen motsvarar en portföljvikt på 7 procent

Portföljen i sin helhet efter genomförda förändringar


Om Korta Portföljen

Vill du också få Korta Portföljen-inläggen i realtid? Ta del av Aktiespararnas Premiummedlemskapet och signa upp dig för Messenger-tjänsten här

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje vecka på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här

Dela med dig