Aktiespararna

Optimistens marknadssyn: Aktierna som kan stiga i höst

Av Cristofer Andersson
9 september 202212 min lästid
Foto: Shutterstock/Pressbild

”It was the best of times, it was the worst of times”. I en tidigare artikel (https://old.aktiespararna.se/nyheter/pessimistens-marknadssyn-sa-ser-riskerna-med-borshosten-ut)iklädde vi oss rollen som pessimisten och lyfte fram alla de orosmoment som just nu ligger framför oss – “the worst of times”. Likt sig bör en pessimist hade den negativa tolkningen företräde och det var en mörk bild som målades upp. Idag vänder vi på myntet och förvandlas till en sorts Candide, om än med en mer realistisk, positiv syn.

Mer produktion på västländernas hemmamarknader

Det är en sanning att coronaviruset har och kommer fortsätta påverka världen. Emellertid visade människan under våren 2020 hur snabb och anpassningsbar hon är. Vidare fick vi se hur all världens läkemedelsbolag, institutioner och stater samarbeta för att snabbt skapa och distribuera ett vaccin. Sedan dess har förädling av alla vacciner fortsatt och ständigt nås nya milstolpar. Viruset har visat sig vara en tuff motståndare, men ännu har människan, hennes kunskap och teknik stått pall. Har vi klarat detta en gång kommer vi klara det igen, precis som tidigare epidemier och hot klarats av.

Kina är och kommer fortsätta vara en viktig pusselbit och så länge de fortsätter med sin nollpolicy kommer allt mer av dagens produktion, leverans med mera att flyttas till länder med mer pragmatism gentemot viruset. Flera exempel på det står att finna, såsom USA:s program för en hemflyttning av halvledarproduktion, men också hur bolagen själva, såsom Apple, flyttar produktion och distribution från Kina till andra länder.

Den tidigare dynastin kommer inte försvinna som handelspartner eller som en viktig producent, men dess betydande position kommer att minska. Med mer produktion på västländernas hemmamarknader kommer utbudet och leveranserna bli mer pålitliga och säkra. Detta gynnar bolagen som då inte kommer störas av externa faktorer. Allt annat lika kommer det stävja inflationen då produktion, och därmed utbud, blir mer stabil.

Marknaden rensas från olönsamma bolag

Inflationen är hög och kommer så fortsätta vara. Dock kommer centralbankernas ageranden, i form av höjda räntor och åtstramningar, succesivt minska dess kraft. FED ska och måste ses som en ledare, då USA är världens största ekonomi. I sitt tal och i sin återkommande kommunikation till marknaden har centralbankens ordförande, Jerome Powell, gång på gång återkommit till att de ser det som sin huvuduppgift att besegra inflationen och att man inte kommer att backa. Lärdomar från tidigare, liknande scenarier såsom oljekrisen på 1970-talet har tagits och man ämnar att inte återupprepa tidigare misstag.

Centralbankernas ageranden kommer leda till mycket smärta, framför allt i det korta perspektivet, men relativt alternativet att agera svagt och därmed fortsätta förstärka den dopade ekonomin är deras förfarande det enda rätta.

Bolag som har en sund och stabil finansiell ställning kommer klara nuvarande utmaningar, medan de med sämre förutsättningar antingen kommer gå under eller bli uppköpta. Således kommer marknaden rensas från olönsamma bolag. Summa summarum är detta positivt för hela världens ekonomi och börsen som helhet.

Bolagen kommer inte ruineras av höga energikostnader

Centralbankernas agerande och den pessimistiska syn som marknaden intar har lett till att råvarupriserna på t.ex. koppar, trä och järn minskat. Detta gör att världens bolag kan köpa in billigare och därmed inte skjuta vidare kostnaderna till slutkunden. Således finns underlag att tro på en s.k. mjuklandning och att inflationen, med tiden, stävjas.

Energiutbudet kommer vara en stötesten under de kommande 6–24 månaderna, men redan nu tas många steg för att dels lagra, dels producera. Förvisso kan man inte lagersäkra hela vinterhalvårets behov, men med tiden kommer EU bli mer och mer självständiga och självförsörjande. Subventioner, bidrag, bistånd, om än att de är inflationsdrivande, samt ett ökat samarbete länderna emellan kommer hjälpa Europa att överleva vintern. Följaktligen kommer bolagen inte ruineras av höga energikostnader och kan alltså fortsätta ha verksamheterna igång utan att det drabbar marginalerna och den nedersta raden allt för hårt.

Vetepriset har sjunkit

Även om alla önskar och hoppas på en snabb lösning på kriget i Ukraina bör det ses som mindre troligt. Istället talar mycket för att konflikten fortsätter under en lång tid. Ukraina är en viktig producent av spannmål, framför allt vete och korn. Som en följd av invasionen steg priserna på dessa varor kraftigt, då det fruktades för att övrig produktion från andra regioner inte skulle räcka att förse världens behov. I takt med tiden har alla både fått se och uppleva att Ukraina med omnejd förvisso är en viktig spannmålsregion, men att de inte är droppen som får bägaren att rinna över. Priser på bland annat vete och korn har alla sjunkit sedan våren och den tidigare spannmålsbristen är snart utraderad.

Ett pålitligt utbud leder till att de stigande priserna matpriserna mot kund stabiliseras och kanske till och med minskar. Konsumenten kommer med det inte bara känna mer optimism och trygghet, utan även, med tiden, ha mer pengar över för konsumtion vilket kommer gynna såväl bolagens som ländernas tillväxt.

Kvalitetsbolag i fokus

Som framkommer är den viktigaste komponenten i och för alla utmaningar tid, innovation och anpassning. Kan bolagen vara fortsatt dynamiska och pragmatiska kommer de klara av att härda ut nuvarande svåra situation till att en mer stabilare sådan råder. Här är det passande att hänvisa till artikeln om kvalitetsbolag (https://old.aktiespararna.se/nyheter/detta-definierar-ett-kvalitetsbolag), för där bör du finna de som med stor sannolikhet kommer finnas kvar om ett, två, fem och tio år. Nej, jorden går inte under denna gång heller.

Optimistens portfölj

Till skillnad från pessimistens portfölj (https://old.aktiespararna.se/nyheter/pessimistens-marknadssyn-sa-ser-riskerna-med-borshosten-ut)bedömer optimisten att nu är tid att börja bygga långsiktiga positioner i några av Stockholmbörsens stabilaste bolag. Då en ambition om att inte lägga alla ägg i samma korg föreligger sprids dessa ut.

10 % i Investor, Creades och Bure

Motivering: Investor handlas till en attraktiv substansrabatt och har en imponerade historik. Här ges även en bra exponering mot såväl noterade som onoterade bolag, såväl tillväxt- som värdebolag. Beträffande Bure och Creades, som nu handlas på historiskt låga nivåer relativt susbstansvärdet, bedöms uppsidan vara stor. Starka ägare, en blandning av noterade och onoterade innehav samt ett tillväxtfokuserat fokus talar för en spännande resa mot högre nivåer.

10 % i Thule

Motivering: För tillfället må konsumenten vara restriktiv och återhållsam, men optimisten bedömer att nuvarande, utmanande tider är övergående och att Thulemannen/kvinnan kommer fortsätta leva sitt medelklassliv. Friluftstrenden, men även hemestern före utlandsresan, är här för att stanna.

10 % i Evolution Gaming

Motivering: Ett tillväxtbolag som värderas som ett värdebolag!? Optimisten ser den enorma potentialen i Evolution Gaming, som har en monopolistisk ställning inom onlinegambling. USA öppnas upp och allt fler konsumenter går från offline till online. Kassaflödens och den finansiella position samt det starka insiderägandet talar för att bolagets tillväxtresa enbart har börjat.

10 % i Handelsbanken och Nordea

Motivering: Eran av låga, och till och med negativa, räntor är förbi och vinnare av detta kommer att vara bankerna. Det faktum att flera fastighetsbolag nu går från finansiering via obligationer till att istället låna av bankerna talar också för SHB och Nordea. Ömsom får optimisten här en extra fokusering mot Sverige och Storbritannien, ömsom mot Europa. Lång historik samt stabila finanser stärker även de optimistens tro.

10 % i Atlas Copco

Motivering: En dominant inom sin sektor, som gång på gång har bevisat sin styrka. Återkommande intäkter som stärker de redan starka finanserna borgar för att bolaget inte bara kommer överleva nuvarande utmaningar, utan också växa sig starkare och med det få en än mer dominerande marknadsposition. Bolagets starka ESG-profil tas också i beaktande, då de bedöms ligga före sina konkurrenter inom miljöomställningen.

10 % i Bahnhof

Motivering: År efter år har Jon Karlungs skapelse visat de sätter sina användare och deras integritet i förarsätet. Sakteligen och stabilt växer kundbasen och intåget i Storbritannien borgar för inte bara fler kunder, utan också starkare kassaflöden. En negativ nettoskuld, starka ägare av kött och blod samt den fortsatte tillväxten för bredband, fiber med mera talar för att den relativt lilla spelaren kommer fortsätta växa sig större och starkare.

10 % i Castellum

Motivering: Likt alla fastighetsbolag har Castellums aktie tappat från tidigare höga och, måste erkännas, något övervärderade kurser. Aktie är en sak, bolagets underliggande verksamhet en annan och här ser optimismen bra fastigheter med stabila, återkommande och stigande kassaflöden. Diversifieringen av bestånd, men också den i geografi, talar för att bolaget står starkt inför allt som framtiden bär i sitt sköte.

10 % i Peab

Motivering: Kommer det behöva byggas färre vägar, fastigheter och annan viktig infrastruktur framgent? ”Självklart inte”, reflekterar optimisten och tar således en position i ett bolag som redan haft sitt elddop då affären med ”Mall of Scandinavia” begav sig. Peab har idag en bättre kostnadskontroll och man är också mer restriktiva med vilka ordar man tar. Allt annat lika talar det för en låg nedsida.

10 % i Bravida

Motivering: Bravida har en stark position inom VVS och likt fallet med Peab kommer byggandet och utvecklandet av nya fastigheter inte att minska, snarare tvärtom då Sveriges befolkning ökar. I och med vikten av att bygga, men också renovera, mer och mer för energieffektiva fastigheter är Bravida väl positionerade, då spill och slöseri av vatten är en kostnad ingen vill ha.

10 % i SKF

Motivering: En global marknadsaktör som har en stark ställning. Bolaget kommer vara vinnare på den nya optimistiska våg som kommer följa efter den mindre muntra tid som nu råder. Värderingen är på historiskt låga nivåer och den nya VD:n, Richard Gustafson, har kommunicerat att SKF ska genomgå en transformation och nå en än lönsamhet. Exponeringen mot den hittills nedtryckta fordonssektorn bedöms bli en stark tillväxtdrivande faktor och vem vet; kanske knoppas den delen av?


Dela med dig