Aktiespararna

Orden som sänkte börserna - får samma effekt i Sverige

Av Finwire/Redaktionen
17 februari 20233 min lästid
Marknaden tolkade det som att Jerome Powell bluffade när han hotade med ytterligare räntehöjningar.

Istället har aktierna rusat, påeldade av framtidstron att räntehöjningarna är förbi.

Ett antagande som experter har varnat för och under torsdagen gick flera Fed-personer ut och sa att det kan bli fler höjningar - något som fick börserna världen över att backa och även Stockholmsbörsen är på minus under fredagen.

I början på månaden höjde amerikanska centralbanken räntan med 25 punkter till intervallet 4,50-4,75 procent.

Marknaden tolkade Jerome Powells ord som att det var den sista räntehöjningen - även om han var tydlig med att Fed anser att fler höjningar kommer att vara lämpliga.

Nu uppger Clevelands Fed-chef Loretta Mester att hon såg "övertygande argument" för att räntan istället skulle höjts 50 baspunkter i februari och tillägger att Fed måste vara beredda att höja räntorna om inflationen förblir envist hög.

"Vid vårt möte för två veckor sedan, när vi bortsåg från vad finansmarknadens aktörer förväntade sig att vi skulle göra, såg jag övertygande ekonomiska argument för en höjning med 50 baspunkter, vilket skulle ha fört den övre delen av intervallet till 5 procent", sade Mester vid ett evenemang på torsdagen, skriver Bloomberg News.

"I det här läget har de inkommande uppgifterna inte ändrat min åsikt att vi kommer att behöva höja räntan till över 5 procent och hålla den där under en tid", tillade Mester.

Fed-chefen utesluter inte fler höjningar

Fed-tjänstemännen röstade enhälligt för att höja räntan med 25 punkter i början av februari. Detta följde på en höjning med en halv procentenhet vid deras möte i december. möte, som kom efter fyra konsekutiva höjningar med 75 punkter.

Även om Mester deltar i överläggningarna, så är röstar hon inte om penningpolitiska beslut i år.

Senare under torsdagen berättade Federal Reserve-chefen i St Louis, James Bullard, att han inte utesluter en räntehöjning med 50 punkter vid nästa penningpolitiska möte i mars. Det kan jämföras med den allmänna signalen om 25 punkter som andra Fed-chefer har kommunicerat vara lämplig.

Stockholmsbörsen på minus

"Min övergripande bedömning är att det kommer att bli en lång kamp mot inflationen, och vi kommer förmodligen att behöva fortsätta att visa inflationsbekämpande beslutsamhet under 2023", sade Bullard till journalister på torsdagen, rapporterar Bloomberg.

Orden om ytterligare höjningar sänkte USA-börserna under torsdagen och Nasdaq stängde på -1,9%, Dow Jones på -1,3% och S&P 500 på -1,4%

Nyheten har även smittat av sig på Europa och Stockholmsbörsen är under förmiddagen på fredag också på minus.


Marknadsnyheter

Dela med dig