Aktiespararna

Joacim Olsson sågar regeringens förslag om att slopa ränteavdrag för lån på aktier

Av Göran Lind
5 februari 20242 min lästid
Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, sågar regeringens förslag.
Aktiespararnas vd Joacim Olsson är starkt kritisk till förslaget att slopa ränteavdrag för lån på aktier. Risken för överbelåning här är knappast större än för bilar och båtar, framhåller Olsson.

"Det finns ingen logik i att lån till bilar och båtar, men inte aktier, ska ges fortsatt ränteavdragsrätt”, säger Joacim Olsson, vd på Aktiespararna i en kommentar till att regeringen föreslår att möjligen att dra av 30% av räntekostnaden i framtiden endast ska ges för lån till bostäder, bilar och båtar.

Om förslaget blir verklighet försvinner ränteavdragen genom en nedtrappning under två år. Det innebär att avdrag för beskattningsåret 2025 får göras med 50% av ränteutgifterna och att avdragsrätten helt försvinner 2026.

”Motiven som anges i promemorian handlar om vilka säkerheter som löper störst risk att överbelånas, bland annat utifrån svårigheter att uppskatta marknadsvärdet. Hur en begagnad bil eller en båt skulle kunna ha ett säkrare marknadsvärde än en noterad aktie är svårt att förstå. Dessutom faller bilar och båtar, till skillnad från aktier, generellt sett långsiktigt i värde”, säger Olsson.

"Slutsatsen är märklig"


En annan riskfaktor för överbelåning som pekas ut i promemorian är avsaknad av tydliga gränser för maximal belåningsgrad.

”Även på den punkten är slutsatsen att inte tillåta ränteavdrag för aktier märklig. Alla större aktörer på finansmarknaden har begränsningar i belåningsgraden, bland annat utifrån en akties volatilitet och likviditet, för att begränsa risken”.

LÄS MER: Regeringens förslag: inga ränteavdrag för belåning av aktier


Dela med dig