Aktiespararna

Överraskande uppgång i BNP-indikatorn

Av Elin Hanspers
8 december 20233 min lästid
Under fredagen kom flera viktiga makrosiffror för Sverige.
Sveriges BNP-indikator kom in över förväntan. Samtidigt faller produktionen inom näringslivet och industrins orderingång.

Sveriges BNP-indikator ökade 1% i oktober, jämfört med föregående månad. Väntat var en uppgång på 0,1%. På årsbasis steg indikatorn med 0,2%.

“BNP inledde fjärde kvartalet med en uppgång i oktober. Största bidraget kom från en tydlig förstärkning av varunettot men även hushållens och offentliga myndigheters konsumtion ökade under månaden”, säger Melker Loberg, nationalekonom på SCB.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson kommenterar att siffrorna är starkare än väntat och att de indikerar en god start för BNP under Q4.

”Sammantaget kan oktobersiffrorna betyda att BNP-prognosen kommer att upprevideras. Dock kan den goda starten för BNP i Q4 vara isolerad till en tillfällig ökning i varuexporten, medan andra delar av ekonomin såg värre ut. Således fortsätter tillväxten att vara utmanande, trots den till synes starka BNP-siffran för oktober”, skriver han.

Även Handelsbanken pekar på hur oberäkneliga BNP-siffrorna är.

”Den underliggande trenden är fortfarande en gradvis nedgång i den ekonomiska aktiviteten”, skriver de och pekar på att produktionen i den privata sektorn föll kraftigt i oktober, att hushållskonsumtionen endast steg med 0,1% och att orderingången inom industrin minskade.

Svagt stigande hushållskonsumtion

Siffror från SCB visar att hushållskonsumtionen steg med 0,1% jämfört med föregående månad men sjönk 0,2% på årsbasis.

Den branschgrupp som främst påverkade hushållskonsumtionen positivt var Transporter och detaljhandel med och service av motorfordon, medan den branschgrupp som främst påverkade hushållskonsumtionen negativt var främst Restauranger, caféer, hotell och annan övernattningsservice.

Minskad orderingång för industrin

Vidare minskade industrins totala orderingång med 4,8% i oktober jämfört med september. På årsbasis minskade orderingången med 0,4%.

Utvecklingen i den totala orderingången var negativ på såväl hemma- som exportmarknaden. Hemmamarknaden minskade med 8,0% och exportmarknaden med 3,4% jämfört med september.

Produktionen inom näringslivet minskar

Vad gäller produktionen inom näringslivet minskade den med 0,5% jämfört med september och 2,1% på årsbasis.

Produktionen inom industrisektorn minskade med 1,1% jämfört med motsvarande period i fjol. Metallmalmsgruvor var den industribransch som hade det största positiva bidraget till näringslivets utveckling. Branschen ökade med hela 33,6%. På motsatt sida var trävaruindustrin den industribransch som hade det största negativa bidraget till näringslivets utveckling. Branschen minskade med 12,1%.

Inom tjänstesektorn minskade produktionen med 2,4% jämfört med motsvarande period i fjol. Här var informations- och kommunikationstjänster den tjänstebransch som hade det största bidraget till näringslivets utveckling medan administration, teknik och stödtjänster var den tjänstebransch som hade det största negativa bidraget till näringslivets utveckling.

Produktionen inom byggsektorn minskade med 4,6% jämfört med motsvarande period i fjol. Byggverksamhet, som står för 8,5% av näringslivets totala förädlingsvärde, bidrog till näringslivets totala utveckling med -0,2 procentenheter.

Dela med dig