Aktiespararna

Peab minskar både omsättning och rörelseresultat

Av Finwire/Redaktionen
16 juli 20243 min lästid
Byggbolaget Peab redovisar minskande omsättning och lägre rörelseresultat i andra kvartalet 2024 jämfört med samma kvartal året innan. Orderstocken är på en rekordhög nivå.

Nettoomsättningen sjönk 3,3 procent till 15 232 miljoner kronor (15 756).

Rörelseresultatet blev 619 miljoner kronor (1 090), med en rörelsemarginal på 4,1 procent (6,9).

I jämförelseperioden ingick en positiv effekt om 400 miljoner kronor från utfall i skiljedom i målet mellan Peab och Unibail-Rodamco-Westfield avseende entreprenaden Mall of Scandinavia i Solna (MoS). Exkluderat effekten av MoS uppgick rörelseresultatet i jämförelseperioden till 690 miljoner kronor och rörelsemarginalen till 4,4 procent.

Orderingången steg till 16 434 miljoner kronor (12 505), en ökning med 31,4 procent mot föregående år.

Kassaflödet före finansiering var -95 miljoner kronor (-2 321).

Rekordhög orderstock

Orderstocken uppgick till rekordhöga 50 578 miljoner kronor (43 638) per den 30 juni.

"Vår breda affärsmodell gör att vi tillvaratar den efterfrågan som råder på marknaderna inom anläggning, beläggning och övrigt husbyggande. Våraverksamheter inom anläggning och beläggning fortsätter växa med lönsamhet. Orderingången under det andra kvartalet var fortsatt hög och orderstocken översteg 50 miljarder kronor för första gången i Peabs historia", kommenterar vd Jesper Göransson.

Utsikterna för de nordiska byggmarknaderna är i stort oförändrade på bolagets delmarknader sedan förra kvartalet. Anläggningsmarknaderna förväntas vara fortsatt stabila på höga nivåer. Bostadsmarknaderna förväntas vara svaga till dess att räntesänkningar har slagit igenom. Peab har en väldimensionerad byggrättsportfölj i attraktiva lägen i Norden och i avvaktan på att marknaden återvänder vidareutvecklar och förbereder bolaget projekt inför framtida starter.

"När vi lägger det första halvåret 2024 bakom oss, kan vi återigen konstatera att Peabs fyra affärsområden och lokala förankring nära kunden tjänar oss väl. Vi ser hur denna affärsmodell ger stabilitet i verksamheten, vilket inte minst det första halvårets fina orderingång vittnar om. Vi står med andra ord väl rustade oavsett marknadsläge", avslutar Jesper Göransson.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig